Expositie: ‘Twee minuten 22 februari 1944’

Van onze redactie
12 februari 2024

Soms heeft nieuws uit Nijmegen te maken met het verleden van deze stad. Over een week is het 80 jaar geleden dat deze stad werd  getroffen door een ‘vergissingsbombardment’.

Tekst & foto's door onze columnist Frerik Meelker

Historicus Joost Rosendaal duidde het als een gelegenheidsdoelwit. Men zou het station en spoorwegterrein willen raken, dit ging door gebrekkige identificatie en communicatie mis. Met als gevolg een bombardement met het hoogste aantal slachtoffers na het bombardement op Rotterdam. Veroorzaakt door onze bondgenoot, de Verenigde Staten van Amerika. Een verwoestend gebeurtenis die circa 800 Nijmegenaren het vaak prille leven kostte, dat daarmee de binnenstad van Nijmegen en haar bevolking voor eeuwig zou tekenen.

Zoals met pijnlijke fouten uit ons persoonlijk leven, zo werkt het ook met deze geschiedenis. Binnen de cultuur van herinnering is het vaak heel moeilijke keuzes maken. Vele verhalen blijven te lang onbesproken en deze verzwegen wonden helen als resultaat van dit zwijgen nauwelijks.
Maar er is al geruime tijd een inhaalslag gaande. Sinds het jaar 2000 staat er op de plek waar ooit de  Montessorikleuterschool stond het monument ‘De Schommel’. In 2007 kwamen de namen van de toen bekende slachtoffers op panelen op een wand van het stadshuis. In 2017 kwam er het monument ‘De Brandgrens’ bij. Door middel van 800 metalen plaatjes met daarop de namen van slachtoffers wordt de brandgrens aangegeven. Deze worden vanaf 21 februari op verschillende manieren  in het licht gezet.

In het Huis van de Geschiedenis, de kapel aan Mariënburg 26, is tot 29 februari een gratis toegankelijke expositie. Aan de hand van persoonlijke verhalen en foto’s wordt een beeld gegeven van de levens en dromen van de stadsgenoten die veel te vroeg en onnodig het leven lieten. De expositie geeft een beeld van de fysieke en mentale impact. Door de verhalen en foto’s krijgen de slachtoffers een gezicht. Op de panelen staat ‘stadspijn’, die niet alleen de directe nabestaanden voelen maar onlosmakelijk verbonden is met de identiteit van Nijmegen. De expositie maakt een koppeling naar gebieden waar vandaag de dag nog steeds medemensen worden getroffen door bombardementen. Het is een wrange realisatie dat wij als mensheid weinig blijken te leren van het leed van vroeger, van oorlog.

Volg onderstaande link voor een overzicht van herinneringsactiviteiten.
https://www.brandgrens024.nl

Opdat wij niet vergeten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024