'80 jaar vrijheid': Herdenking bombardement 22 februari 1944

Van onze redactie
7 februari 2024

Op 22 februari 2024 staat Nijmegen stil bij het Amerikaans bombardement van 80 jaar geleden op het centrum van de stad waarbij bijna 800 doden vielen.

Er zijn verschillende activiteiten in de stad zoals op donderdagmiddag de herdenking en een voorvertoning van de tv-special van de EO ‘De middag van ‘44’. Op woensdag 21 februari is de brandgrenswandeling en vanaf dan zijn er op 4 plekken lichtherinneringen te zien. Ook is er een expositie in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. In 2024 en 2025 staan we stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, herdenken de slachtoffers en we vieren 80 jaar vrijheid.

Programma herdenking
Het programma start om 11.45 uur met een herdenkingsdienst in de St. Stevenskerk met spreker Abdelkader Benali en er is na afloop een stoet naar het monument De Schommel. Tijdens de bijeenkomst bij De Schommel (start 13.00 uur) spreken onder andere staatssecretaris van Ooijen, een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade en de burgemeester.

Op het moment dat de bommen vielen om 2 minuten voor 13.30 uur luiden de klokken en houden we 2 minuten stilte. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Tv-special ‘De middag van ‘44’
's Avonds zendt de Evangelische Omroep (EO) een tv-special uit over het bombardement (vanaf 22.18 uur, NPO2). Na de officiële herdenking wordt deze tv-special al om 15.00 uur vertoond in De Vereeniging, gevolgd door een gesprek onder leiding van Kefah Allush over de gebeurtenissen en de psychische gevolgen van een bombardement. Aanmelden hiervoor kan op 80jaarbombardement.evenementen.nijmegen.nl.

Voor meer informatie over het totale programma bombardement van 22 februari 1944:
80 jaar vrijheid in Nijmegen | Into Nijmegen

Foto via gemeente Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen