Tijdcapsule bij herdenking bombardement 1944 in 2024: doe mee!

Ingezonden door Rob Jaspers
10 januari 2024

Schrijf jouw bijdrage hoop op een mooie toekomst, zoals destijds ook de Nijmegenaren hadden.

Op 22 februari 2024 is het tachtig jaar geleden dat het centrum van Nijmegen werd gebombardeerd. Bijna 800 doden, duizenden gewonden. Stadshart in een paar minuten weggevaagd.

Bij die pijn, bij de verwoeste dromen, staan we komende februari zeker weer stil. Een breed comité met het 4&5 mei comité, Brandgrens024, stichting Nijmegen in Beeld en diverse gidsen is druk met het opzetten van een bijzonder programma.

Er komt een expositie in het Huis van de Geschiedenis, op 21 februari weer zang van koren op straat op de avond dus voor de herdenking van de stadspijn en er komen lichtbeelden op straat van de oude stad.  Bovendien wordt er een tijdcapsule geplaatst in de nieuwbouw die nu opgetrokken wordt op de hoek van de Bloemerstraat in het centrum.

In die tijdcapsule komen bijdragen van Nijmegenaren, jong en oud, met hun toekomstdromen, over hun hoop op een mooie toekomst (zoals destijds ook de Nijmegenaren in 1944 hadden. Ze hoopten al op de bevrijding, maar werden door bommen verrast). Een reeks schrijvers levert ook verhalen aan, zoals o.a. Tessa de Loo, Annemarie Haverkamp , Steffie van den Oord, Willem Claassen, Marcel Rözer, Qader Shafiq, Leo van Stijn en Sinan Can. Ook enkele politici en bestuurders doen mee. Intussen hebben ook al enkele basisscholen en middelbare scholen laten weten dat talloze leerlingen hun dromen over de toekomst zullen aanleveren

Iedereen in de stad mag een verhaal aanleveren, zijn of haar dromen verwoorden. Maximaal 200 tot 300 woorden
De tijdcapsule wordt pas over 45 jaar weer geopend.

Wie mee wil doen kan vanaf nu al een tekst aanleveren, sluiting inlevering zal begin februari zijn.

Bijdragen kun je sturen naar Rob Jaspers: Jaspers.Gelderlander@gmail.com


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024