Expositie in het Huis: ‘Twee minuten’, 22-02-1944

Van onze redactie
28 januari 2024

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis opent op donderdag 1 februari een expositie over het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. De expositie ‘Twee minuten’ refereert aan de tijdsduur die de fatale aanval in beslag nam. Genoeg om uit te monden in een tragische gebeurtenis die pas sinds 2020 als nationale ramp wordt erkend.

80 jaar geleden
Dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat Nijmegen werd getroffen door een vernietigend luchtbombardement. Bijna 800 mensen kwamen daarbij om het leven. Een groot deel van de oude historische binnenstad van Nijmegen werd onherstelbaar beschadigd. Daarmee is het bombardement van Nijmegen één van de majeure rampen die Nederland heeft getroffen in de 20ste eeuw.

Getekend
In de expositie wordt niet alleen aandacht besteed aan het bombardement zelf, maar ook aan de gevolgen voor de stad en haar inwoners. Met de vele honderden doden gingen evenzovele dromen verloren. De binnenstad veranderde voorgoed, hele generaties Nijmegenaren zijn door het bombardement getekend. Want, het verdriet dat het bombardement bij de Nijmeegse bevolking teweeg heeft gebracht wordt anno 2024 nog steeds gevoeld.

Meer activiteiten
Tegelijk met de expositie zullen op Plein ‘44 vijf informatiezuilen met tien afbeeldingen te zien zijn over het bombardement. Deze buitenexpositie sluit aan op de expositie in het Huis. Daarnaast organiseert het Huis ook lezingen rondom dit onderwerp. Op de website staat meer informatie hierover. Het Huis is woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00 en iedere dinsdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur geopend. De toegang is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk. 


Dit bericht delen:

Advertenties