Tot 10 jaar cel geëist voor woningovervallen en inbraken

Van onze redactie
12 juni 2020
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar celstraf geëist tegen zes verdachten voor woningovervallen in Ooij, Nijmegen en Ammerzoden en om bedrijfsinbraken in Nijmegen, Wijchen en Escharen. De mannen worden verdacht van het plegen van een woningoverval op 4 maart vorig jaar in de Kerkstraat.

Een mobiele telefoon die was achtergebleven bij een woningoverval in Ammerzoden bracht de politie op het spoor van de zes verdachten die vandaag en aankomende maandag terecht staan voor de rechtbank in Arnhem. De zes zouden in wisselende samenstelling meerdere woningovervallen en bedrijfsinbraken hebben gepleegd. De verdachten komen uit Nijmegen, Druten en Cuijk en zijn tussen de 21 en 30 jaar. In de loop van juni 2019 zijn de mannen aangehouden.

Het gaat om woningovervallen in Ooij, Nijmegen en Ammerzoden en om bedrijfsinbraken in Nijmegen, Wijchen en Escharen. Bij de overvallen stonden slachtoffers oog in oog met de verdachten. Bij een woningoverval in de Kerkstraat op 4 maart vorig jaar werden de bewoners na de beroving opgesloten in hun woning. Een voorbijganger heeft ze na een uur bevrijd. Een bewoner van de Rietvoornstraat in Ooij werd vast getapet.

Celstraffen tot 10 jaar geëist

Vandaag eiste de officier van justitie tegen de eerste drie verdachten, twee mannen uit Nijmegen van 26 en 30 jaar en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats respectievelijk celstraffen van 10, 8 en 4 jaar voor hun aandeel. Maandag volgen de strafeisen voor de overige drie verdachten.

De overvallen vertoonden veel overeenkomsten. De manier waarop de overvallers de woning binnendrongen, de kleding die zij droegen en de wapens die zij gebruikten kwamen overeen, aldus de officier van justitie. Onderzoek wees uit dat de groep ook bedrijfsinbraken zou hebben gepleegd in een restaurant en café in Nijmegen en een scoutingpand in Wijchen.

Voldoende wettig en overtuigend bewijs

Voor betrokkenheid van de verdachten bij een of meerdere overvallen is voldoende wettig en overtuigend bewijs, vindt de officier. Zo zijn er telefoongegevens waaruit blijkt dat een aantal van hen telkens in de buurt was van de woningen die zijn overvallen. Een van de verdachten, een 26-jarige man uit Druten, heeft verklaard dat hij de mannen in wisselende samenstelling naar de drie woningen heeft gebracht.

De bij een overval achtergebleven telefoon bleek te zijn van een 25-jarige man uit Cuijk. Zijn DNA zat op het toestel. Het DNA van een 30-jarige verdachte uit Nijmegen zat in een afgescheurd vingertopje van een handschoen dat was achtergebleven op een hek tijdens de vlucht na de overval in Ammerzoden. Op het tape dat bij de overval in Ooij is gebruikt, is DNA van een van de verdachten aangetroffen.

In de auto waarin drie van de zes mannen zaten toen ze werden gearresteerd, zijn spullen gevonden waarmee een overval en/of inbraak kan worden gepleegd - hamer, breekijzer, bivakmuts, handschoenen en gaspistool. Ook lag er een deel van de buit van de overval in Ammerzoden.


Dit bericht delen:

Advertenties