Schade na explosie in Hillekensacker loopt in miljoenen

Lars Schwachöfer
14 mei 2020
Gistermiddag vond in de 32e straat van de wijk Hillekensacker een gasexplosie plaats waardoor een woning volledig ontplofte en tientallen naastgelegen woningen onbewoonbaar geraakt zijn. Een dag na de explosie staan de tientallen omwonenden op straat, waar ze hun ervaringen met elkaar delen.
Het is even voor vijf uur als bewoners van Lindenholt opgeschrikt worden door een enorme knal. Een drukgolf laat ramen en servies in kasten van bewoners in wijken rondom de Hillekensacker trillen. In de Hillekensacker vliegen in en rond de 32e straat delen van een woning en de inboedel tot zo'n honderd meter door de lucht. Bij omliggende huizen vallen de dakpannen van de daken en slaan de ruiten naar binnen kapot.

Hulpdiensten schalen hoog op

Binnen enkele minuten stonden tientallen mensen voor de 32e straat van de Hillekensacker. Enkele omwonenden trokken de bewoner van het ontplofte huis uit zijn woning. Meerdere hulpdiensten zijn dan al onderweg nadat 112 overladen werd met telefoontjes van bezorgde bewoners van Lindenholt. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, omdat ze net klaar waren bij een grote brand op de Microweg. De politie zette direct de straat af omdat er nog ontploffingsgevaar dreigde. De brandweer kwam met tientallen wagens ter plaatse en begon met het blussen van een brand in de verwoeste woning. Twee Mobiel Medisch Teams werden naar de locatie gebracht. Een met een traumahelikopter, de ander in een speciale auto.

De 60-jarige bewoner werd op een brancard gelegd en met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Omdat niet duidelijk was of er nog mensen onder het puin lagen, werden gespecialiseerde teams van de brandweer en USAR opgeroepen om een zoekactie te starten. Nadat Liander het gas afgesloten had, werd onder andere met een speurhond gezocht naar mensen onder het puin. Dit bleek niet het geval. De brandweer ging alle omliggende woningen af om te kijken of mensen gewond waren geraakt door de drukgolf of rondvliegend puin. De brandweer en politie trapten meerdere voordeuren in. Meerdere ambulances stonden in de straat om gewonden op te vangen.

Forse schade bij omliggende woningen

Omwonenden werden door de brandweer opgevangen en met busjes naar wijkcentrum De Brack gereden. Vanuit daar werd met onder andere Stichting Salvage gezocht naar vervangende slaapplaatsen voor de nacht. Burgemeester Bruls bezocht de bewoners om ze een hart onder de riem te steken. Ongeveer 20 bewoners konden niet terug naar hun woningen, omdat niet duidelijk was hoe erg de schade was.

Een sloopbedrijf begon met het slopen van de restanten van de woning. Ook de naastgelegen woning, die forse constructieschade opliep, werd grotendeels gesloopt. De brandweer begon met een hoogwerker dakpannen terug te leggen en Glasservice Seuren plaatste vervangende ruiten. In totaal raakten zo'n 30 woningen en 5 auto's beschadigd door de explosie en rondvliegende brokstukken. Omdat de bewoners niet aanwezig waren en de woningen niet afgesloten konden worden – ook doordat meerdere voordeuren beschadigd of ingetrapt waren door de hulpverleners – werd een deel van de wijk afgesloten. De politie, medewerkers van bureau Handhaving van de gemeente en beveiligers beveiligden de woningen.

Een dag later

Vanaf vanmorgen staan enkele tientallen buurtbewoners voor de afgezette straat. Zij delen hun ervaringen van gisteren. Een buurtbewoonster vertelt dat ze net een sigaret stond te roken op de balustrade van haar flat, toen ze de explosie zag en door de drukgolf naar achter gedrukt werd. De ruiten van haar voordeur sloegen naar binnen. Een bewoner van de 33e straat sloot net de deur achter zich, toen de drukgolf hem bereikte. De dakpannen belandden in zijn achtertuin. Andere delen van het dak landden op het grasveld achter zijn woning. Een van de dakpannen sloeg vast in de schutting.

Meerdere bedrijven zijn in de wijk aanwezig om de schade op te nemen. Ook wordt gekeken hoe bewoners verdere hulp geboden kan worden en welke schade gerepareerd moet worden. Volgens een woordvoerder van de woningcorporatie moeten twee woningen gesloopt en herbouwd worden. Dat gaat ongeveer een ton per woning kosten. De totale schade loopt in de miljoenen euro's. Bewoners van omliggende straten ruimen glas, houten balken en dakpannen op. Bij een enkeling sloegen de dakpannen van de ontplofte woningen hun huis in.

Het grootste deel van de bewoners kon vandaag hun woningen weer in. Andere bewoners slapen in hotels of bij familie. Vandaag kwamen enkele bewoners bezittingen zoals tablets, laptops of papieren ophalen. Stichting Salvage hoopt dat veel bewoners morgen weer hun woning in kunnen. De schade wordt hersteld, maar bij meerdere woningen is het gas nog afgesloten. Per woning wordt gekeken wanneer het weer bewoonbaar is.

Onderzoek naar de gasexplosie

Meerdere omwonenden vertellen dat de man een bekende van hen is. De politie kan in verband met de privacy niet ingaan op verhalen van omwonenden. Ook over de mogelijke oorzaak van de gasexplosie, doen zij geen uitspraken.

Het slachtoffer ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Hoe het met de man gaat, kon de politie niet bekend maken. Volgens getuigen werd de bewoner met meerdere brandwonden en een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd. Daarbij was hij versuft, maar aanspreekbaar. De politie en brandweer zijn gestart met een onderzoek naar de oorzaak van de gasexplosie. Het is nog onbekend wanneer zij de eerste resultaten bekendmaken.

Update 15 mei: Derde woning onbewoonbaar verklaard

Vanmorgen werd tijdens een bijeenkomst voor bewoners van de 32e straat bekend dat een derde woning onbewoonbaar verklaard is. Ook burgemeester Bruls was aanwezig op de bijeenkomst in sporthal De Horstacker. De bewoners van de straat krijgen vandaag onder begeleiding van medewerkers van stichting Salvage een rondleiding door hun woningen. Wanneer hieruit blijkt dat de woningen geen ernstige schade opgelopen hebben, mogen de bewoners eind van de middag terug naar hun woningen.

Een derde woningen is na inspectie gisteren onbewoonbaar verklaard. Het betreft de direct aangrenzende woning. De woning liep zoveel constructieschade op, dat ook deze herbouwd moet worden. Woensdagavond werd al direct begonnen met de sloop van de twee ernstig beschadigde woningen. Vanaf vandaag start ook de sloop van de derde woning.

Dit bericht delen:

Advertenties