CWZ onderzoekt tekort aan vitamine K bij coronapatiënten

Van onze redactie
29 april 2020
Onderzoekers van de afdelingen longziekten, interne geneeskunde en klinische chemie van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) hebben in samenwerking met het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) onderzoek gedaan naar het tekort aan vitamine K bij coronapatiënten. CARIM heeft veel expertise op het gebied van vitamine K en heeft de metingen van de vitamine K uitgevoerd.

‘Een oplossing voor patiënten met COVID-19 is het nog niet, maar door onze waarnemingen hebben we de onderliggende ziektemechanismen bij het virus beter leren kennen’, zegt onderzoeker en longarts Rob Janssen. De onderzoekers vonden dat patiënten met COVID-19 die met lage zuurstofconcentraties werden opgenomen in het CWZ een veel lager vitamine K-gehalte in het lichaam hadden dan een controlegroep zonder het coronavirus. Ook bleken patiënten die overleden zijn aan COVID-19, of moesten worden beademend op de ICU, een veel ernstiger vitamine K tekort te hebben dan degenen met milder verlopende COVID-19 in het CWZ. De resultaten van 123 patiënten met COVID-19 zijn vergeleken met een controlegroep van 184 personen zonder corona van wie data in eerdere studies zijn verkregen.

Wat doet vitamine K?

Mensen krijgen vitamine K binnen via voeding en nemen het op in het maagdarmkanaal. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij bloedstolling. Het doet echter meer: vitamine K activeert ook eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en mogelijk ook voor gezonde longen. Mensen die bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken, mogen geen extra vitamine K innemen.

Corona met ernstig verloop

Bij een ernstig verloop van besmetting met het nieuwe coronavirus zijn vooral de heftige immuunreactie die bij veel patiënten wordt gezien en de ernstige longaandoeningen die het kan veroorzaken bekend. Daarnaast veroorzaakt het virus bij veel patiënten bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolieën). Bij al deze gebeurtenissen kunnen factoren betrokken zijn die voor hun werking afhankelijk zijn van voldoende vitamine K.

Vervolgonderzoek nodig

De onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet om te begrijpen wat het coronavirus kan aanrichten, doordat zij een verband aantoonden tussen slechte prognose en vitamine K tekort. Toch kan er nu nog niet gezegd worden of de inname van vitamine K een gunstig effect heeft bij patiënten met COVID-19. Dit zal op korte termijn worden onderzocht in een klinische studie in CWZ en Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Andere Nijmeegse onderzoeken naar COVID-19

In Nijmegen wordt ook bij het Radboudumc onderzoek verricht naar het nieuwe coronavirus. Zo vonden onderzoekers een essentieel mechanisme in het ziekteproces, doen zij onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen na besmetting met het virus en onderzoeken zijn of bloeddrukverlagers de kans op bloedingen bij ernstig zieke coronapatiënten kunnen verkleinen.Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.

Dit bericht delen:

Advertenties