Het centrum is omgetoverd tot podium, de plaszuilen zijn geplaatst, de biertanks gevuld en de plastic bekers staan torenhoog opgestapeld. Nijmegen is er klaar voor. De Vierdaagsefeesten kunnen beginnen!
Dat de Snollebollekes hebben afgezegd is toch een grote domper op de feestvreugde. Dit jaar geen grote 'Van Links naar Rechts' deinende massa van casino tot aan het randje van de Waalkade. In plaats daarvan komt Gerard Jolink de boel een half uur vermaken voor het luttele bedrag van 16.500 euro. Aardige schnabbel voor deze artiest. Jammer voor de man, maar in zijn wassen evenbeeld bij Madame Tussauds in Amsterdam zit toch echt veel meer leven!
De liefhebbers van Nederlandse meezingers komen komende maandagavond gelukkig ruim aan hun trekken bij het Gevelconcert op de Grote Markt. Ruim 50 muzikanten van Nijmeegse dweilorkesten staan voor een paar consumptiebonnen als tegenprestatie garant voor het ouderwetse zomerfeestenplezier.
Die ouderwetse zomerfeesten hadden toch een heel ander karakter dan de door en door georganiseerde commerciële Vierdaagsefeesten van tegenwoordig.
Het Gevelconcert begon in 1993 als een spontaan georganiseerd evenement van drie Nijmeegse dweilorkesten; De Vôlle Blaôs, De Blue Mops en Centre Court. Gerard van Groningen van het Actief Comité Nijmeegse Binnenstad was er van op de hoogte en zag het als een geintje dat maar een klein uurtje zou duren. Dat soort spontane geintjes mochten toen nog naast het `officiële programma`. Dezelfde avond stond een concert van `nieuwkomer` André Rieu ingeroosterd op Plein `44.
Om kwart voor tien hoorden de mensen ineens klokkengelui van de Molenstraatskerk. Plein `44 liet André in de steek en stroomde massaal de Molenstraat in. Halverwege stond een brandweerwagen met daarop een jongeman die met een lichtgevend stokje zwaaide. En toen om exact 22.00 uur bliezen totaal onverwacht 40 muzikanten vanuit duistere ramen boven de winkels zich de longen uit het lijf. Die dweildeunen trokken zonder technische uitversterking en extra verlichting een duizendkoppig publiek. Rob Hoogveld van De Gelderlander beschreef het spektakel als `Het Wonder van de Molenstraat`.
Die spontaniteit werd in de twee jaar daarna steeds meer en meer volledig de nek omgedraaid. Voortaan moest alles van A tot Z officieel geregeld worden. De losse organisatie van het gevelconcert werd ondergebracht in een heuse Stichting, kon alleen op die manier overleven en verhuisde naar de Grote Markt. Heel veel andere ludieke initiatieven overleefden de regelzucht helaas niet. Jammer!
Niet dat de gezelligheid nu helemaal weg is. Gelukkig niet, maar die is wel heel anders geworden. Ik houd niet zo van georganiseerde gezelligheid. Je kunt een week lang op talloze podia het ene na het andere hoogstandje inhuren, maar dat is nooit een garantie dat het echt leuk wordt. Echte gezelligheid kun je nooit organiseren maar komt meestal totaal onverwacht! Die beleef je als je gaat stappen met familie, vrienden, kennissen en totaal onbekende figuren die je pardoes tegen het lijf loopt met wie het op een of andere manier direkt klikt.
Mocht je volgende week een dweilorkest zien en horen, bedenk dan dat vooral die muzikanten altijd al voor veel gezelligheid hebben gezorgd en aan de wieg hebben gestaan van de ouderwetse zomerfeesten toen en de Vierdaagsefeesten nu. Dat deden ze voor een schamele vergoeding van de organisatie en een blaadje bier van de kastelein. Dat gratis blaadje bier behoort inmiddels tot het verre verleden en van de vergoeding van de organisatie kun je de doorgeblazen kelen al heel lang niet meer doorsmeren. Bovendien lopen ze met al die drukte het constante gevaar dat het mondstuk van hun toeter zo maar - min of meer per ongeluk – achter in hun keel wordt geramd. Vooral `s avonds is het vaak bloedlink.
De centen voor een half uurtje Jolink zouden dus veel beter besteed kunnen worden!
Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal heel veel plezier en vooral heel veel ouderwetse gezelligheid.
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de vorige column.