[Column] LS 'De stemming is goed, houden zo!'

Tekst: Carolus
22 november 2023

Ondanks de regen is Sinterklaas in een opperbest humeur weer veilig aangekomen. Bij de goedgelovigen aan de Waalkade zat de stemming er goed in, ondanks dat de Pieten zoals gebruikelijk weer hun uiterste best hadden gedaan om heel wat gitzwart roet in het eten te gooien.

De weergoden waren de Zevenheuvelenloop lange tijd goed gezind en de stemming op en rond het parcours prima. Niet gehinderd door een drijfnatte loopoutfit braken de snelste jongens en meiden weer heel wat records. Helaas kwamen de mindere goden van de drup in de volle regen terecht en bereikten al soppend de eindstreep. Ik hoop, dat er dan iemand naast hen heeft gestaan door wie ze vakkundig werden afgedroogd. Volgende keer beter, na regen komt zonneschijn!

In de verkiezingskoorts beloofden de politieke partijen die zonneschijn ook allemaal. We werden er onder bedolven in debatten, talkshows, interviews, pushberichten, via ouderwetse verkiezingsborden en flyers in de brievenbus. De kandidaten hebben allemaal het licht gezien en als je nou op die ene, natuurlijk hun eigen partij stemt, zal het zonnetje ook voor jou gaan schijnen. Doe je dat ondanks alle waarschuwingen toch niet, dan voorspellen ze heel wat donkere wolken aan de horizon en als het even tegenzit hevige tegenwind, orkanen of zelfs een linkse of rechtse wereldondergang.

De een na de ander luidde daarom de noodklok. Wel allemaal een ander. Je wordt stokdoof van al dat gebeier!
In vroeger tijden werd de noodklok alleen geluid om de bevolking te waarschuwen als zich een onmiddellijk onheil aandiende, als de vijandelijke troepen al over de grens marcheerden of de dijken waren doorgebroken.

Nu is het maar net welke noodklok voor jou het hardste klinkt. Die van pijn in de portemonnee, een slecht bestuur, te veel belastingen, te weinig woningen, te weinig aandacht voor veiligheid, te veel immigranten of te weinig vakkrachten, te veel of te weinig aandacht voor het milieu, te veel of te weinig Europa. En misschien wel de allerbelangrijkste: te veel of te weinig democratie.

Vandaag heb ik ter gelegenheid van het 'feestje van de democratie' in alle vroegte mijn stem uitgebracht in het Goffertstadion. Daar was de stemming goed. Mag ook wel, want er was met al dat gelijkspel van de afgelopen weken weinig reden tot vreugde.

Vandaag geen boegeroep, geen dringen of voorkruipen. De organisatie is in goede handen, de rode potloden zijn geslepen en de leden van het stembureau zorgen onverstoorbaar voor een snelle afhandeling.
Ik hoop dat de Nijmeegse stemmen vanavond snel geteld zijn en onze stad niet weer een van de laatsten is.

Het blijft spannend tot op het laatste moment. Tot vorige week leken de kaarten geschud. Vandaag is het een pokerspelletje en is het afwachten welke partij door de zwevende kiezers een royal flush in handen gespeeld krijgt.   

Op gelijkspel zit niemand te wachten. De winnaar heeft de belangrijkste troef in handen en mag beginnen met het formatiespelletje dat moet leiden tot een nieuwe regering. Da's trouwens geen garantie dat je ook dat spelletje wint. Elke lijsttrekker zal trouwens verkondigen op de een of andere manier toch gewonnen te hebben.

Ik ben benieuwd bij welke partijen er vannacht op tafel gedanst wordt en welke zo diep mogelijk onder die tafel willen wegduiken. Hoogstwaarschijnlijk zijn er ook partijen die de komende tijd helemaal niet meer mogen meedoen in de speelzaal van de Tweede Kamer.

Nou is het in geen enkel Europees land als het onze zo makkelijk om de kiesdeler te halen en een zetel te krijgen. U weet wel: het aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door 150. Met pakweg 70.000 behaalde stemmen ben je koopman en heb je een zetel aan de speeltafel te pakken. Een beetje voetbalclub haalt aan supporters met gemak een veelvoud!

Het gevolg van dit systeem zijn heel veel kleine kneuterpartijtjes van belangengroepjes en gelukzoekers die over letterlijk alles hun plasje mogen doen. Meestal komen die met hun geneuzel in de marge niet verder dan elkaar napraten of overstemmen ze met hun populistisch gebral elk serieus voorstel. Daarmee schaden ze de democratie en halen ze het tempo uit menig debat en leidt het tot verwaterde besluiten.
Het wordt hoog tijd voor een kiesdrempel net zoals in de meeste landen van Europa. Elke club mag meedoen aan de verkiezingen, maar wel eerst 3, 4 of 5 procent van alle stemmen halen en dan pas de Kamer in met het aantal zetels voor elke keer dat je de kiesdrempel haalt.

Reken maar dat de Nijmeegse verkiezingsuitslag door onze plaatselijke politici met argusogen zal worden bekeken. Blijft Nijmegen een linkse stad? Is er nog toekomst voor het CDA? Pakt het verstandshuwelijk tussen de PvdA en GroenLinks hier goed uit? Krijgt D66 ook in onze stad een gevoelige deuk? Zitten er voor de VVD wellicht meer raadszetels in? Loont het voor NSC, BBB, PVV en Volt om in Nijmegen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen mee te doen? Schuift de Stadspartij op naar rechts of juist iets meer naar links? We zullen het allemaal zien en meemaken. Dat kan en mag gelukkig allemaal. Lang leve onze vrijheid en democratie!

Dus ben ik vandaag in een opperbeste stemming. Die kan als sneeuw voor de zon zo maar verdwijnen als ik morgenvroeg ontwaak met een einduitslag waarmee een begin wordt gemaakt om onze vrijheid en democratie via democratische verkiezingen de nek om te draaien. Dat is al vaker gebeurd; nooit ineens, altijd sluipenderwijs. Uiteindelijk wordt niemand daar vrolijk van!

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties