[column] LS Haagse en Knotsenburgse Kabinetten

Tekst: Carolus
8 november 2023

Over twee weken mogen we naar de stembus en hebben we de keuze uit maar liefst 1126 kandidaten van 26 partijen. Dat betekent weer een stembiljet waarmee je de kamer kunt behangen. Veel kiezers zullen hun op de kleuterschool aangeleerde vouwkunsten nodig hebben voordat zij hun kruisje kunnen zetten. Ik voorspel lange rijen wachtenden. Hopelijk hoeven we na de verkiezingen niet zo lang te wachten op een nieuw kabinet.

Op 22 november kiezen we alleen de nieuwe leden van de Tweede Kamer, daarna pas begint de kabinetsformatie. Wie wil met wie in een nieuw kabinet, onze regering van ministers en staatssecretarissen, die tempo en richting bepaalt? Linksom, rechtsaf, of middendoor? Zo`n formatie kan lang duren. De vorige keer maar liefst 299 dagen! De struikelblokken waren talrijk, vaak onverwacht, de ego’s van de politici te groot en hun lange tenen te gevoelig.

In Nijmegen hoeft men in ieder geval niet lang op een nieuw kabinet te wachten. Dat staat er aanstaande zaterdag al en daar komen geen verkiezingen en drempels aan te pas. Tijdens een magisch moment springt in de grandeur van Concertgebouw De Vereeniging de nieuwe Prins van Knotsenburg uit de ton om vervolgens zijn kabinet voor te stellen; zichzelf, zijn twee pages, twee adjudanten en de Chef Protocol. Per definitie dus altijd een minderheidskabinet!

Dit kabinet is geen lang leven beschoren. De termijn duurt van de elfde van de elfde tot en met Aswoensdag en houdt dan automatisch op. Voor altijd. Het moet in één keer goed, terugkomen is er niet bij.

Dit nieuwe kabinet zal met open armen ontvangen worden maar wacht wel een zware taak. Het zal in woord en gebaar smoel moeten geven aan het motto van het komende seizoen ‘Knotsenburg swingt de pan uut’. Daarbij is de Knotsenburgse ‘pan’ volgens de kenners nog altijd meer dan een beetje hossen op en rond de Grote Markt. Die kenners constateren gelijktijdig dat het carnaval in onze stad in een recessie verkeert en last heeft van een omgekeerde vluchtelingencrisis: de stad uit, op zoek naar groener carnavalsgras elders.

Om het tij te keren zijn vooral de mensen achter de Prins hartstikke belangrijk. Op de eerste plaats het bestuur van de Federatie Openbaar Carnaval, waarin alle carnavalsorganisaties samenwerken, of samen zouden moeten werken.

Dit bestuur bepaalt in het achterkamertjes ook de keuze van de nieuwe Prins. Jawel Prins, een Prinses is nog niet aan de orde. Van mij mag het. Dat zou Knotsenburg helemaal op zijn kop zetten. Dus actie dames, moet lukken, Zwarte Piet is immers ook passé! Die achterkamertjes horen trouwens wel bij de traditie van carnaval. Anders is de magie er af en valt er niets meer te nuilen.

Van dit bestuur wordt, net zoals van elk bestuur, verwacht dat zij achter de coulissen een langetermijnvisie ontwikkelt, zorgt voor de centen, vloeiende contacten met de gemeente, horeca en sponsoren. PR en communicatie moeten up-to-date zijn. En misschien nog wel het allerbelangrijkste; het koesteren van al die vrijwilligers die al die feestjes concreet invullen en het beste met carnaval - als uiting van een eeuwenoude volkscultuur - voorhebben.

Da's geen kattenpis, dat doe je niet eventjes op een achternamiddag. Om alle caranavalsneuzen dezelfde kant uit te krijgen - als dat überhaupt ooit mogelijk is - moet je niet alleen keihard werken, maar ook de kunst van het ritselen en regelen beheersen. Knotsenburg is geen bedrijf waarin je alles top-down kunt delegeren en waarin iedereen op elkaar wacht. Dan gebeurt er uiteindelijk niks. Bovendien moet je bestand zijn tegen het typische Nimweegse ‘genuil’, waarin je het nooit goed doet.

Vind maar eens van die gekken! Gelukkig zijn ze er nog steeds. Chapeau! Maar het is allemaal vrijwilligerswerk en de pest is dat velen er mee kappen voordat ze echt hebben kunnen vlammen. Chronische burn-out misschien?

Voor Prins Carnaval en zijn kabinet is dat allemaal niet zo belangrijk  want carnaval wordt toch wel gevierd. Voorop in de polonaise en lachend en swingend het volk even afstand laten nemen van alle crises, oorlogen en ongemak.

Het Grote Geheim wordt angstvallig bewaard. Wie tovert het bestuur komende zaterdagavond als oppernar uit de hoge hoed? Iemand uit de politiek, uit het zakenleven, een echte carnavalist? John, Frank, Paul, Huug, Hans, Niek, Maarten, Mo? We zullen het zien, het blijft spannend.

De spanning wordt erin gehouden door een unieke samenwerking tussen het Prinsenconvent en het Nijmeegs Studentenorkest. In een uur durende act ‘the First Night of the Prince’, die overigens honderden uren aan voorbereiding kostte, worden de carnavalisten getrakteerd op een flinke dosis feest, humor, traditie en Nimweegse trots, met als apotheose het uitroepen van de nieuwe Prins.

Knotsenburg grossiert trouwens in kabinetten. Op zondag 12 november vindt om 13.00 uur de proclamatie van de nieuwe Jeugdprins en zijn kabinetje plaats in de Gaanderij van het Goffertstadion. Daarna houden de Prinsen receptie. Altijd een unieke gelegenheid om onder het genot van een goed glas gegiste en gemoute suikers weer eens lekker op zijn Nimweegs een potje te kunnen nuilen.

Dan kun je het ook hebben over dat andere kabinet van Dilan I, Frans I of Pieter I. Mochten zij advies nodig hebben over 'hoe het allemaal heel anders moet in een totaal andere bestuurscultuur’, dan kunnen zij terecht bij het bestuur van de Federatie Openbaar Carnaval Nijmegen.

Dat weet inmiddels van wanten en staat garant voor een swingende toekomst. Toch?

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen