Bombardement Nijmegen: Fototentoonstelling in de Dominicuskerk

Van onze redactie
12 februari 2024

Herdenking van het bombardement van 80 jaar geleden in de Dominicuskerk op zondag 18 februari 

Oorlog, vuur, geweld, angst, doden en gewonden... Dit gebeurde op 22 februari 1944, nu alweer 80 jaar geleden. En nog altijd gaat dit in onze wereld onverminderd door, op andere plaatsen.

Foto: huidige Dominicuskerk (hoek Heyendaalseweg/Groenewoudseweg).

"Als Dominicuskerk in Nijmegen willen wij bij deze datum en dit gebeuren stilstaan zoals op vele  plaatsen in de stad. Er is ook een speciale reden om dit te gedenken in de huidige Dominicuskerk. Deze, onze kerk, stond destijds in de Broerstraat en werd ook getroffen tijdens het bombardement van Nijmegen. De kerk werd flink beschadigd en daarna ook nog in brand gestoken waarna  besloten werd hem af te breken. Later werd de nieuwe Dominicuskerk gebouwd op de huidige plek, hoek Heyendaalseweg/Groenewoudseweg."

Fototentoonstelling
Op zondag 18 februari wordt er in de Dominicuskerk, na de zondagsviering om 12.00, een kleine tentoonstelling geopend door de heer Joost Rosendaal, bekend van “Nijmegen in Beeld“ en zijn boeken over WO II. Deze tentoonstelling laat foto’s zien van de oude Dominicuskerk in de Broerstraat van voor het bombardement, foto’s van de Broerstraatkerk na het bombardement en foto’s van de nieuwbouw van de huidige Dominicuskerk op Galgenveld. Deze tentoonstelling is ingericht door de heer Willem  Pelser. Hij heeft ook, speciaal voor deze herdenking, een beknopte brochure samengesteld met daarin foto’s en teksten over de oude Dominicuskerk, de gebombardeerde kerk, de bouw van de nieuwe kerk en recente foto’s van de huidige kerk..

"Ten slotte hebben we gezocht naar een goed doel waaraan we de vrijwillige bijdragen van de bezoekers kunnen geven. Dit is basisschool De Bloemberg geworden. Mevrouw Iris Kokosky Deforchaux,  Nijmegenaar van het jaar 2023, is de inspirerende en enthousiaste directeur van deze school. Zij vangt met haar team vluchtelingenkinderen uit oorlogsgebieden op, zowel in haar school als daar buiten. De traumatische ervaringen die deze kinderen hebben, zijn enigszins vergelijkbaar met de ervaringen van de Nijmeegse kinderen tijdens de tweede wereldoorlog oorlog en na het bombardement. Daarom gaat onze gift naar basisschool de Bloemberg.
U bent van harte welkom op deze fototentoonstelling. Het adres is Professor Molkenboerstraat 7."

Openingstijden:
Zondag 18 februari 12.00 uur (opening) tot 16.00 uur
Maandag 19 – vrijdag 23 februari van 10.00 uur – 12.00 uur
Zaterdag 24 en zondag 25 februari van 12.00 uur – 16.00 uur

Foto: Dominicuskerk (Broerstraat) vóór het bombardement)


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024