Iris Kokosky Deforchaux: Nijmegenaar van het jaar 2023

Van onze redactie | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
9 januari 2024

Burgemeester Bruls maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2023 bekend dat Iris Kokosky Deforchaux de Nijmegenaar van het Jaar 2023 is. Andere kandidaten waren Lerrie Grooten en Joost Rosendaal.

Iris Kokosky Deforchaux
Iris Kokosky Deforchaux is directeur van basisschool De Bloemberg: een basisschool voor kinderen tot 12 jaar die in Nijmegen verblijven en (nog) geen Nederlands spreken. Iris is geen standaard basisschooldirecteur die gewoon haar werk doet, maar een drijvende kracht om ervoor te zorgen dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen. De meeste kinderen hebben veel meegemaakt, voelen zich niet veilig of weten nog niet of ze in Nederland mogen blijven. Op De Bloemberg mogen ze kind zijn, worden ze gezien en nemen ze de eerste stappen om Nederland(s) te leren kennen. Iris en haar team zorgen ervoor dat deze kinderen meer krijgen. Met passie en niet aflatende energie zorgt zij ervoor dat als iets niet goed geregeld is, dat dit bekend wordt en dat er wat aan wordt gedaan. Zij geeft deze kinderen een stem, een positie én zoekt naar oplossingen. Dit doet ze niet alleen voor haar leerlingen, maar ook voor de kinderen die niet op haar school terecht kunnen.

In 2023 werd gehoopt op een wat rustiger jaar na enkele roerige jaren rondom het nieuwkomersonderwijs met Afghaanse en Oekraïense vluchtelingen en de uitbreiding van het AZC. Er werd echter een Crisisnoodopvanglocatie in de Winkelsteeg voor 1.200 personen neergezet.

Iris kwam voor een aantal uitdagingen te staan; De Bloemberg zat vol en er was een personeelstekort onder NT2 docenten. Onder het mom “Wat kan wel?” werd een dependance van De Bloemberg neergezet waar de kinderen van de Crisisnoodopvang terecht konden. Iris zorgde voor tijdelijk personeel en nam deze dependance onder haar hoede zodat de kinderen alles krijgen wat ze verdienen en nodig hebben.

Eerdere winnaars
De titel Nijmegenaar van het Jaar is eerder gegaan naar: Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander), Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen, (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (Buiten Spelen Piano’s), Linda van Aken (Vincentius Vereniging Nijmegen), Qader Shafiq (bureau Wijland), boswachter Tim Hogenbosch, Oscar Hoiting (intensivist Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) en Margriet Bosma (coördinator Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe).

 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen