[column] LS 'Gods Erfenis'

Tekst: Carolus
14 februari 2024

Carnaval zit er weer op en vandaag begint de vastentijd. Heeft u al een askruisje gehaald? Of bent u niet meer zo kerks en geeft u zich over aan de commercie rond Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten? 

Maar ook dan ontkom je niet aan de christelijke traditie. Er zijn verschillende heilige Valentijns geweest die om hun geloof door Romeinse keizers werden vervolgd en als martelaar zijn gestorven. Eén Valentijn probeerde de keizer te bekeren tot het Christendom en werd ter dood veroordeeld. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben door de blinde dochter van zijn cipier te genezen. Een andere Valentijn was priester. Nadat keizer Claudius het voor Romeinse militairen verboden had om te trouwen, bleef deze Valentijn stiekem huwelijken sluiten tussen soldaten en hun geliefdes. Voor straf werd hij op 14 februari gedood.

Kende u de oorsprong van Valentijnsdag niet? Dan bent u niet de enige. In Nederland rekent zich nog maar 43 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering en woont slechts 12 procent regelmatig een religieuze dienst bij.

De gevolgen zien we overal. Steeds meer kerkgebouwen worden aan de eredienst onttrokken, staan leeg of krijgen een andere functie. Met de macht van de pastoor en de dominee is het gedaan en de godsdienst is al lang geen bindmiddel meer voor grote groepen mensen. De  bijbelverhalen zeggen de jongere generaties niet meer dan de sprookjes van moeder de gans.

De confessionele partijen weten verkiezing na verkiezing steeds minder stemmers te trekken. CDA, ChristenUnie en SGP haalden bij de laatste verkiezingen samen nog maar 11 zetels. Bij de verkiezingen in 2002 haalde alleen het CDA 43 zetels, in 2020 waren er dat nog maar 21 en nu slechts 5!  Als politieke machtsfactor heeft godsdienst afgedaan. De meeste Nederlanders kunnen er niet meer zo veel mee.

In ieder geval bij ons. Internationaal speelt godsdienst nog altijd een belangrijke rol en die lijkt zelfs steeds groter te worden.
Geen enkele Amerikaanse president, of die nu van Democratische of Republikeinse huize komt, durft een speech of te sluiten zonder `God bless you`.
In de VS steunen de Republikeinen met Trump voorop vooral op conservatieve religieuze gemeenschappen. Al voldoet Trump aan alle eigenschappen om wegens zijn zonden regelrecht naar de diepste krochten van de hel verbannen te worden, de zeer godsdienstige Amerikanen vergeven hem alle aardse zonden en zien hem als een door God gezonden verlosser.

In Iran zegt opper-ayatollah Khamenei van zich zelf dat hij een door Allah gezonden boodschapper is. Maar op zijn boodschappen van hel en verdoemenis zit niemand te wachten. Ook zijn eigen volk niet: 85 procent van de 70 miljoen Iraniërs is jonger dan 40 jaar en die willen mee in de vaart der volkeren. Hun dagelijks geluk gaat boven het geloof. Zij willen nog liever vandaag dan morgen af van de oude religieuze baardmannen die met geweld en onderdrukking bepalen wat je moet geloven, denken en hoe je je moet kleden.

De woorden van de paus zijn nog steeds richtinggevend voor de 1,4 miljard katholieken wereldwijd. Je zult maar homoseksueel zijn!  Patriarch Kirill van Moskou vindt Poetin `een wonder van God` en zegent het Russische wapentuig dat de Oekraïne verandert in een hel op aarde.

Al deze goddelijke zetbazen putten hun wijsheid uit heilige boeken: de Bijbel, de Koran of de Thora. Deze geschriften met ‘Het Woord van God’, zijn eigenlijk religieuze containers, waaruit je altijd teksten kunt pikken die in het eigen straatje passen.

Het is aan deze priesters, dominees, ayatollahs en welke namen al deze geestelijken ook mogen hebben om de goddelijke wijsheden als doorgeefluik uit te leggen aan het klootjesvolk, aan al die miljoenen simpele zielen die het allemaal niet begrijpen en daarvoor een hogere macht nodig hebben.
Daardoor kregen die priesters In de loop der eeuwen een ongekende macht. Ze werden praktisch onfeilbaar en konden niets verkeerds doen. Inmiddels weten we wel beter! God heeft te veel tussenpersonen die voor eigen beurs en begeerte werken.

Hoeveel oorlogen zijn er niet in naam van God begonnen? Homohaat, abortusverboden, onderdrukking van vrouwen, vervolgingen van andersdenkenden tot genocide aan toe zijn aan de orde van de dag. Nee, oorlogen hebben nooit alleen een godsdienstige oorzaak. Het gaat altijd om het houden of krijgen van macht, maar God en Allah worden wel overal bijgehaald. ‘God wil het’!

Vooral de beide wereldgodsdiensten Christendom en Islam zijn door de hele geschiedenis heen altijd gericht geweest op het winnen van zoveel mogelijk zieltjes. ‘Gelovigen' gaan altijd uit van het eigen gelijk. Zij hebben met Gods woord binnen handbereik de ‘waarheid' in pacht en voelen zich moreel verheven boven alle niet-gelovigen of andersgelovigen. Dat botst en hoe!  De Duitsers hebben daarvoor een prachtig gezegde: ‘Willst du nicht mein Freund sein, schlag ich dir dein Schädel ein’!

Karl Marx schreef al: ‘Godsdienst is opium van het volk’. Mensen gebruiken godsdienst als een verdovend middel dat ze slikken en snuiven. In die roes hoeven ze de echte oorzaken van hun problemen zelf niet meer op te lossen, want al het goede komt van boven als je maar bidt en boete doet. Kortom, als je je onderwerpt aan de priesters. Weg dus met elke vorm van godsdienst!

Marx zocht het hemelrijk op aarde en noemde het communisme. Helaas creëerde hij daarmee een surrogaatgodsdienst met wel heel veel valse profeten.
Hij legde wel de vinger op de zere plek: God en al die andere hogere machten lossen al onze problemen niet op. Dat zullen we zelf moeten doen. We zullen zelf voor wonderen moeten zorgen. Maar kijk vooral uit voor al de aardse redders in de nood. Maar al te vaak blijken het heel duistere demonen te zijn!

Vasten? Nee, dank u. Ik geloof het wel!

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024