[column] LS 'Heerlijke Avondjes'

Tekst: Carolus
6 december 2023

Vandaag, na het heerlijk avondje, vertrekt de Sint met al zijn klunzige hulpjes weer naar Spanje en kan zijn kloffie terug tussen  de mottenballen. De chocoladeletter, banketstaaf en pepernoten zijn fijngekauwd, gedichten voorgelezen en de cadeautjes uitgepakt. En? Heeft de Goedheiligman al uw wensen ingewilligd of viel het deze keer een beetje tegen?

Misschien moet uw heerlijk avondje nog komen en wacht u op de Kerstman of op één van zijn ludieke broertjes de Kerstklaas of de Sintman. Of misschien kan deze hele maskerade u gestolen worden en ziet uw hart vol verlangen uit naar de komst van het Glazen Huis op de Grote Markt!

Ons gemeentebestuur hoopt op maar liefst acht heerlijke avondjes en rekent zich rijk aan extra inkomsten die vooral in de toekomst uit extra toeristische bezoekjes aan onze sociale en gezellige stad gehaald zouden kunnen worden. ‘Zouden, kunnen’, een garantie dat die bezoekers ook daadwerkelijk komen is er niet. De extra inkomsten komen natuurlijk wel uit het parkeergeld dat de verwachte tienduizenden bezoekers in de week voor Kerstmis ophoesten.

Ik hoop dat bureau Citymarketing van tevoren via alle landelijke media  duidelijk maakt waar de flitspalen staan en dat de Waalkade inclusief alle parkeerplaatsen, daar toch echt verboden territorium zijn. Een bekeuring kost je meer dan 100 euro. Dat geld kun je dan beter aan Stichting ALS doneren. Dus mensen uit Nederland: als je echt wilt genieten van onze Old City en de Hilversumse New Vibes die in die week over de Grote Markt worden uitgestort, kom dan vooral met het Openbaar Vervoer of  liever nog op de fiets!

Voor de marktkooplui en veel horecaondernemers aan onze pittoreske Grote Markt zit een heerlijk avondje er niet in. De marktkooplui worden rigoureus verbannen en de meeste kroegbazen moeten op eigen kosten maar liefst achttien dagen lang hun overdekte verwarmde terrassen afbreken. Dat afbreken en weer opbouwen loopt al gauw in de duizenden euro’s, omzetverlies niet eens meegerekend!

Verantwoordelijk wethouder John Brom hield dit addertje zo lang mogelijk onder het gras/zijn breedgerande hoed. Naar verwachting zijn excuses voor dit gebrek aan communicatie niet genoeg en volgen er schadeclaims.

De kroegbazen zouden er ook voor kunnen kiezen de terrassen niet meer op te bouwen. Maar ja, waar moeten al onze armlastige studentjes in hun vrije uren dan naar toe?

Die bezorgden GroenLinks-PvdA in Havanna aan de Waal op verkiezingsdag met 33% van de stemmen wel een heerlijk avondje. Die uitslag kwam vooral op het conto van Groen Links. Toch een beetje zuur dat de wijken waaruit voorheen de meeste aanhang van de PvdA kwam, Hatert, Neerbosch-Oost, Dukenburg en Lindenholt, nu massaal voor de PVV kozen.

Helemaal eerlijk is deze vergelijking natuurlijk niet, want bij de gemeenteraadsverkiezingen deden de PVV, NSC en de BBB niet mee en de Stadspartij als grote winnaar wel. De grote vraag is of de nieuwkomers in 2026 hier ook mee gaan doen. Maar zo ver is het nog lang niet. Tot die tijd stroomt er nog heel wat water door de Waal.

Ik ben van de uitslag geschrokken en had helemaal geen heerlijk avondje. Wilders beloofde als een gulle Sinterklaas tal van cadeautjes uit een zak met heel veel gaten. Cadeautjes, die hij nooit kan geven en die zelfs niet op de verlanglijstjes van zijn stemmers hebben gestaan.

Nederland uit de Europese Unie en alle grenzen dicht? Ik moet er niet aan denken dat ik niet meer naar Kranenburg kan om daar te tanken en mijn pijptabak te kopen die hier onbetaalbaar is geworden. Moet ik soms weer gaan smokkelen? Wie haalt mijn lievelingskostje, asperges, van het veld als er geen arbeidsmigranten meer in mogen? En wie o wie wast mijn kont als ik dat later zelf niet meer kan?

Ik schrok van het verlanglijstje van dat kleine meisje, die Sinterklaas vroeg of hij ervoor kon zorgen dat ze hier bij haar vriendinnetjes in Nederland mocht blijven en niet terug hoefde naar haar platgebombardeerde land, waar ze niemand kent en waarvan ze de taal niet eens spreekt.

Ik schrok van de uitkomst van de drieënveertig jaren waarin ik mij als geschiedenisleraar uit de naad heb gewerkt om het jonge volkje bij te brengen dat je lessen uit de geschiedenis kunt halen. Dat als je niet leert van de foute keuzes uit het verleden je zomaar weer in dezelfde valkuilen kunt trappen. Dat democratie met een grondwet als een verzekeringspolis de beste garantie is om die valkuilen te voorkomen. Maar ook dat je die democratie met democratische middelen, via het spelletje van de meeste stemmen tellen, zo maar heel democratisch om zeep kunt helpen met alle mogelijke gevolgen. Voorbeelden genoeg! Zoekt u maar eens op wat er op 30 januari 1933 in Duitsland gebeurde.

In het Duitse Hamelen heerste ooit een rattenplaag. Het ongedierte vrat de levensmiddelen op en knaagde de dakbedekking van de huisjes weg. Mensen leden honger en er was geen bewoonbaar huis meer te vinden.

Ellende alom in het ooit zo gave stadje. De inwoners keken hun buren scheef aan en begonnen met priemende vingertjes naar elkaar te wijzen. Toen de nood het hoogst was, diende zich een vrolijke flierefluiter aan die als redder in nood met zijn melodieus, zoetgevooisd fluitspel de rattenplaag wel eventjes zou oplossen. Hij wilde er wel wat voor terug. Vooral heel veel centjes en de mensen moesten voortaan naar hem luisteren. Aldus werd besloten. De rattenvanger slaagde er in de ratten weg te lokken en ze verdronken in de Weser. Maar toen hij terugkwam om zijn loon te halen kreeg hij niks. De mensen besteedden hun centjes liever aan mooie huizen en het ‘dolce far niente’, het zalige nietsdoen, consumeren en achteruit leunen; ‘La vie est belle’!

De vrolijke flierefluiter nam wraak en ontvoerde met zijn zoetgevooisd fluitspel vervolgens alle kindertjes uit het dorp. Hamelen werd daarmee  beroofd van zijn ziel en toekomst. Het middel bleek erger dan de kwaal. Het stadje werd in de eeuwen daarna geteisterd door oorlogsgeweld en een nazibolwerk vanwaaruit de Jodenvervolging begon. Uiteindelijk bleek de vrolijke flierefluiter de duivel te zijn.

Sprookjes bestaan niet, zult u zeggen, zo’n vaart zal het wel niet lopen. Maar dit sprookje van de gebroeders Grimm is gebaseerd op een historische gebeurtenis. Zo verdwenen op 26 juni 1284 maar liefst 130 kinderen volkomen spoorloos en zijn nooit meer teruggevonden.

Kijk uit voor flierefluiters en valse Sinterklazen. Niet elk sprookje eindigt met ‘zij leefden nog lang en gelukkig’. Heerlijke avondjes kunnen ook eindigen in diepe duisternis.

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen