[column] LS Exodus

Tekst: Carolus
19 juli 2023

Met exodus wordt uittocht bedoeld. We maken de laatste week de ene uittocht na de andere mee.

Het boek Exodus is het bijbelverhaal van de uittocht van de slaafgemaakte Joden uit Egypte naar het beloofde land Kanaän, het land dat overvloeit van melk en honing. De Joden mochten niet zo maar weg. De Joodse aanvoerder Mozes moest met gods hulp eerst 10 plagen over Egypte laten neerdalen voordat ze mochten vertrekken. Toen zij na 40 jaar eindelijk in het beloofde land aankwamen, bleken daar al eeuwen lang andere volkeren te wonen, die zich met hand en tand tegen de nieuwkomers verzetten.

Ook nu hebben we minstens 10 `plagen` van haast bijbelse proporties. Groningen, een vluchtelingencrisis, een stikstofcrisis, een toeslagencrisis, een energiecrisis, een landbouwcrisis, een armoedecrisis, een woningbouwcrisis, torenhoge inflatie, een oorlog aan de achterdeur en nog vele andere.

De hoop was gevestigd op roerganger Rutte, voor wie geen zee te hoog was en die met zijn stuurlui zigzaggend lange tijd alle klippen wist te omzeilen. Die klippen opblazen lukte helaas niet. Nederland moest koste wat kost dat gave landje blijven. Met pappen en nathouden lukte dat ternauwernood. Helaas kregen de stuurlui ruzie over de verdere koers van het schip.

Kapitein Rutte was van mening dat de exodus van al die vluchtelingen op weg naar ons landje van melk en honing toch een echte sprinkhanenplaag werd. Veel te veel mensen voor zo`n klein land dat zucht onder al die andere plagen. Melk en honing moeten wel eerst verdiend worden en het geld klotst al lang niet meer tegen de plinten. De deur staat dus niet langer wagenwijd open en moet op een kier.
Dat nooit, zeiden andere stuurlui. In onze herberg is er altijd ruim plaats voor iedereen die aanklopt.

Er volgde crisisoverleg, maar de tegenstellingen waren te groot. Bekijk het maar, zei kapitein Rutte, ik verlaat het schip en kom nooit meer terug.
Totaal verbijsterd hapten stuurlui Hoekstra, Kaag en Schouten naar adem en van schrik pleegde de een na de ander politieke harakiri, sprong overboord met de mededeling dat dit afscheid definitief was. In hun kielzog volgde een exodus van andere ervaren bemanningsleden die het Spaans benauwd kregen bij de gedachte dat zij het roer in de stuurhut misschien moesten overnemen.

En nou dobbert het schip doelloos over zee en is het de vraag of de koers rechtsaf of linksom gaat. Dat wordt overgelaten aan `een nieuwe, frisse, fruitige generatie`, die klaar zou staan om het roer over te nemen.
Is dat wel zo? Heeft die nieuwe generatie wel ervaring genoeg? Nog nooit heeft het zo hard gestormd. Nog nooit zijn de golven zo hoog geweest. Er zullen zich heel wat nieuwe stuurlui aandienen, maar de meesten daarvan staan uiteindelijk alleen maar heel hard schreeuwend aan de wal.

Misschien komt de redding wel uit Nijmegen. Lisa Westerveld doet het niet slecht. Rob Jetten solliciteert ijverig naar de kapiteinspet. Marc Buck was een door de wol geverfd raadslid en is nu landelijk secretaris van wat er van het CDA over is. Hij is driftig op zoek naar kandidaten. Misschien komt hij wel bij zichzelf uit. Of bij Hubert Bruls, die als ijsbreker heel hard kan doorduwen. We zullen het zien.

Na de vakantie dan. Met miljoenen tegelijk kiezen we eerst voor een vrijwillige exodus naar het wel heel zonnige zuiden om daar als vleesjes op de barbecue geroosterd te worden.

Ik blijf in de stad en geniet van de Vierdaagse. Elke ochtend is er een ludieke exodus als 43.000 vierdaagselopers vrijwillig de stad uitlopen voor hun kilometers. Op vrijdag na de intocht verlaten de meesten Nijmegen weer voor een jaar. Elke nacht komt er een chaotische exodus op gang van een miljoen feestvierders die zo snel mogelijk naar huis willen en zelfs voor een kort taxiritje de hoofdprijs willen betalen

Maar over een week is de exodus voorbij en keert de rust terug. De blikjescrisis is als sneeuw voor de zon verdwenen, de commentaren zijn verstomd en de centen geteld. En Carolus krijgt zonder oorverdovende ingeblikte pokkeherrie weer een echt glas bier voor een normale prijs.

Of u zich nou opmaakt voor een uittocht, een intocht, een doortocht, dwaaltocht of aftocht, doe het met hartstocht. Ik wens u veel succes en veel plezier.

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024