[column] LS Geen Glazen Huis voor Mariken

Tekst: Carolus
5 juli 2023

Terwijl Nijmegen zich opmaakt voor de Vierdaagse, werd er een nieuw evenement aangekondigd dat onze stad ook tijdens de donkerste dagen van het jaar in de kijker gaat zetten. Serious Request van Radio 3FM plaatst zijn Glazen Huis van 18 tot en met 24 december op de Grote Markt. Helaas zonder onze Mariken.

Eindelijk. Na jaren tevergeefs lobbyen om dit evenement naar onze stad te krijgen, vroeg Radio 3FM zelf of Nijmegen bereid was voor gastheer te spelen. En dat wilde men wel. Al jarenlang is er geen sprake van een echte kerstsfeer die bezoekers van heinde en verre uitnodigt om massaal toe te stromen naar ons centrum. De kerstmarkten in de Duitse grensstreek blijven favoriet.

Ooit kon de jeugd op de Grote Markt terecht op een schaatsbaantje, ooit stond er een majestueuze spar met honderden fonkelende lichtjes. Maar van de huidige nepkerstboom en de drie kramen van de `kerstmarkt` kreeg Mariken zelfs het schaamrood op haar kaken. Peinzend keek zij uit over dit armetierig gebeuren en verlangde hevig terug naar haar losbandige tijd in het bourgondische Antwerpen aan de hand van haar duivels vriendje Moenen.

Arme Mariken, net nou het gezellig dreigt te worden, word jij met sokkel en al van jouw vertrouwde plaatsje verbannen en opgeslagen in een duister gemeentelijk cachot. Op jouw plaats komt het Glazen Huis, waarin drie diskjockeys zich een week zullen opsluiten om geld in te zamelen voor het Goede Doel in de hoop daarmee ook vooral zichzelf op een voetstuk te plaatsen.

Ach Mariken, het Goede Doel van dit jaar past zo goed bij jouw verhaal. Wat had je je er voor ingezet!  ALS, die vreselijke ongeneeslijke spierziekte met een levensverwachting van drie tot vijf jaar, waardoor jaarlijks zo`n 1500 mensen worden getroffen.

Als boetedoening voor je levenslust werd je door de kerk jarenlang met ijzeren banden van je bewegingsvrijheid beroofd. Bij jou werden na zeven pijnlijke jaren de ketenen uiteindelijk verbroken. Bij al die ALS-patiënten nooit. Die moeten het hebben van hulpmiddelen en de hoop dat er ooit een werkzaam medicijn zal komen. Jij begrijpt als geen ander dit intense verdriet. Je zou beschermheilige moeten zijn, maar je wordt verbannen!

Mariken, jij was toch ook die vrolijke, zelfverzekerde, geëmancipeerde jonge vrouw, die maar liefst zeven takken van wetenschap bestudeerde, alle talen van de wereld wilde leren en aan de hand van de duivelse, maar o zo charmante Moenen ook nog eens volop genoot van het leven.

Tegenwoordig zou je een voorbeeld zijn voor velen. Burgemeester Bruls hoopt vast dat zijn dochters een beetje op jou lijken. Maar hij vindt het niet erg dat jij voor het Glazen Huis moet wijken. Misschien dat de meiden van dispuut MARIKEN en al die andere geëmancipeerde dames  in onze gemeenteraad hem nog op andere gedachten kunnen brengen.

Maar waarom zou je in een glazen huis willen wonen? Dan sta je echt in de kijker, word je gezien als een aandachttrekker en kun je je privéleven voor een groot deel vergeten. Je hele doen en laten gooi je op straat en dat levert niet alleen leuke reacties, maar ook heel wat kritiek, bagger en bedreigingen op. Als je daarop reageert, zit je in een vicieuze cirkel en gaat het van kwaad tot erger. Voordat je het weet krijg je ruzie, kom je in een diep dal en ben je voer voor de psychologen. Heel wat van je huidige leeftijdsgenoten zitten nu diep in de shit.

En Mariken, dat glazen huis moet je trouwens ook niet al te letterlijk nemen. Dat kan ook een apparaatje zijn, dat in jouw tijd nog niet bestond. Mobieltje heet zo`n ding en dat is tegenwoordig vastgegroeid aan de hand van je leeftijdsgenootjes. Die kunnen niet meer zonder. Via leuke programmaatjes kun je zelf bepalen wie je eigen vrienden zijn. Honderden van die vrienden hebben is nu doodnormaal, sommigen hebben er zelfs duizenden. Je kunt met zo`n mobieltje echt alles uit je leven met die vrienden delen en er zelfs leuke filmpjes van maken. Maar Mariken, heel veel van die vrienden zijn geen echte vrienden en die maken misbruik van jou. Die delen jouw berichtjes en filmpjes om je te kwetsen, om je centjes af te pakken of om je te chanteren.

Heel wat makers van die programmaatjes zijn nog vele malen erger dan jouw Moenen. Die weten echt alles van jou, ook de minder leuke dingen die je zo snel mogelijk wilt vergeten. Omdat die hedendaagse duivelse broertjes van Moenen alles van je bewaren, lig je je hele leven aan hun ketting en kom je er nooit meer vanaf.

Het Glazen Huis komt nou in de week voor Kerstmis naar de Grote Markt, om zoveel mogelijk centjes in te zamelen voor de behandeling van ALS. Da`s hard nodig.

Burgemeester Bruls en zijn medebestuurders hopen dat er veel mensen uit heel het land naar Nijmegen komen. Dat is ook goed voor de promotie van de stad. Via de tv zien ze de mooie plaatjes van de stad en de Grote Markt. De meer dan honderdduizend mensen die er verwacht worden, zorgen ook voor extra opbrengst voor de winkeliers en de kasteleins. En als al die mensen met de auto komen, moeten ze heel veel parkeergeld betalen aan het gemeentebestuur. En dat kan het geld goed gebruiken. Volgend jaar is er al een tekort van minstens zes miljoen euro.

Jammer voor jou Mariken, maar hoogstwaarschijnlijk ga je dit spektakel niet meemaken. Meid, wat had ik het jou gegund. Je was spontaan van je sokkel gesprongen en had dansend, swingend en zwierend op moderne muziek het jonge volkje aangevoerd. Je had ze de oren van het hoofd gepraat om gul te geven. Het wordt immers hoog tijd dat de ketenen van ALS verbroken worden.

Hoop doet leven, jij weet het als geen ander!

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties