[column] LS Tien jaar Bruls

Carolus
1 juni 2022

Op zaterdag 21 mei vierde Hubert Bruls zijn 10-jarig jubileum als burgemeester van Nijmegen. In alle stilte zonder toeters en bellen en ander feestgedruis. Hij trakteerde zichzelf hooguit op een extra chocolaatje.

Het jubileum was voor dagblad De Gelderlander een mooie aanleiding om via een poll haar lezers te vragen wat zij van onze burgervader vonden. Met een simpele druk op de knop konden zij antwoord geven op de stelling: `Hubert Bruls moet burgermeester van Nijmegen blijven`.

Tweederde (66%) van de 15.658 stemmers beantwoordde de vraag positief. Als dit een afspiegeling is van de hele Nijmeegse bevolking mag je daar als bestuurder best trots op zijn. Dan heb je om in Michelin-termen te spreken een ster verdiend. Vooral als je inmiddels landelijke bekendheid geniet en ook impopulaire maatregelen hebt moeten nemen.

Die landelijke bekendheid kreeg Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de organisatie die bestaat uit de 25 veiligheidsregio`s en de regering adviseert over allerlei zaken die met veiligheid te maken hebben. Voor Corona had de gemiddelde burger nog nooit gehoord van dit beraad, dat in alle stilte vier keer per jaar vergaderde. Vanaf 2020, sinds Corona, werd dat vaak wekelijks. Bruls kreeg het ineens heel druk en werd hij naast Bekende Nijmegenaar ook Bekende Nederlander. Dat betekende veel aandacht, maar ook heel veel tegenwind. Hij is echter behoorlijk stormbestendig en kan wel een stootje hebben. Hooguit zijn colbertje zag er af en toe wat verfomfaaid uit.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad was hij al vanaf 2016 en hij werd in 2019 door de leden unaniem herkozen. Dat gebeurt in deze door alle wateren gewassen club van burgemeesters niet als je geen goede voorzitter bent. Maar voor alle eerlijkheid; ook Bruls zag Corona niet aankomen. Dit jaar wordt er weer een nieuwe voorzitter gekozen. Stelt hij zich weer herkiesbaar voor drie jaar? Ik denk het niet, al is het maar omdat zijn termijn als burgemeester van Nijmegen over twee jaar afloopt. Dit najaar moet hij al aangeven of hij daarna nog zes jaar als burgemeester verder wil.

Voor alle mensen die teleurgesteld zijn in de politiek - dat zijn er door al het Haagse geneuzel steeds meer - en zich op iemand af willen reageren, is Bruls een makkelijk mikpunt voor alle soorten van kritiek.

Als je naar de negatieve reacties op de sociale media kijkt is die kritiek vaak niet terecht. Afgezien van de regelrechte baggeropmerkingen over zijn gewicht, zou hij vooral het boegbeeld zijn voor de linkse politiek in Nijmegen, een baantjesjager en belust op macht.

Nou, het valt wel mee met de macht van de burgemeester. Hij is dan wel de smoel van de stad die de lintjes uitreikt, speeches houdt, op komt draven bij feestelijkheden en empathisch meeleeft bij heftige gebeurtenissen; de baas is hij niet. Volgens de grondwet is dat de gemeenteraad. En die door de burgers gekozen gemeenteraad neemt via het spelletje van `de meeste stemmen gelden` democratisch alle beslissingen. Binnen de gemeenteraad is de macht van `de coalitie` het grootst. Dat zijn de partijen die samen een meerderheid hebben en vooraf hebben afgesproken welke richting er wordt ingeslagen. Om het simpel te houden: dat kan linksom, rechtsaf of middendoor.

De burgemeester heeft over de richting niet zo heel veel te zeggen. Hij is zonder stemrecht slechts de voorzitter van de gemeenteraad, die `boven de partijen` staat en alles ordentelijk laat verlopen. In het college van Burgemeester en Wethouders hebben de laatsten zelfs méér politieke macht. Die worden immers door de coalitiepartijen naar voren geschoven.

De burgemeester heeft wel een eigen taak op het terrein van veiligheid. Hij is handhaver voor de openbare orde en heeft het gezag over politie en brandweer. Ook hierover oogstte Bruls lof en kritiek. Lof omdat hij kordaat ingreep tegen voetbalhooligans, horecaondernemers die de regels aan hun laars lapten en potentiële ordeverstoorders die het centrum dreigden te verbouwen. Niet laf vanachter zijn veilig bureau; hij ging zelf de straat op om te midden van zijn agenten en Boa’s de rust te waarborgen.

Kritiek, omdat hij `fort Nijmegen` wel heel erg rigoureus verdedigde en te weinig rekening hield met de individuele vrijheid. `Te kort door de bocht`, vond menig bezoeker van de Waalstrandjes toen die `s avonds gesloten werden. Hij krijgt er trouwens nog een hele kluif aan om de orde in het Kronenburgerpark en het Joris Ivensplein te herstellen en de junkies en parkpoepers de stad uit te krijgen.

Ik kan me ook niet voorstellen dat Hubert Bruls uit is op nog meer macht. Zijn baan als burgemeester van Nijmegen is hem op het lijf geschreven en hij doet dat met verve en zichtbaar veel plezier. Daarover zijn de meeste burgers en plaatselijke politieke kopstukken zoals Wendy Grutters, Quirijn Lokker, Hans van Hooft en Charlotte Bakker, die wat politieke kleur betreft vaak mijlenver van CDA`er Bruls verwijderd staan, het roerend eens.

Hij is makkelijk benaderbaar, zoekt contact met de inwoners en is sociaal enorm betrokken. Welke burgemeester zoekt bij nacht en ontij een rampplek op, laat in een buurthuis voor bejaarden de bingoballetjes rollen, verkleedt zich met carnaval als Elvis Presley en is een door de wol geverfde voorzitter? Juist ja, onze eigen gewichtige burgemeester. Hij ontvangt een jaarsalaris van 140.903,52 Euro, genoeg om van rond te komen en een extra doos chocolaatjes te kopen. Een rupsje nooitgenoeg is hij zeker niet.

Ook van mij hoeft Bruls echt niet weg. Ik wens hem wel wat meer tijd voor zijn gezin, muziek en zijn voetbal.

En wat zijn gewicht betreft: ga wandelen en versterk je nekspieren. Haal gewoon wat vaker je schouders op. En als je een eigen talkshow wilt, kun je zo bij Nieuws uit Nijmegen terecht. Da`s trouwens wel vrijwilligerswerk.

Ik wens hem alle succes met de keuzes voor de toekomst. Het leven is als een doos bonbons. Je weet nooit wat je eruit zult halen!

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties