[column] LS Heilige Lobbyisten

Carolus
18 mei 2022

Zondag werd de `Grootste Nijmegenaar Aller Tijden` pater Titus Brandsma door de paus heilig verklaard en opgenomen in de rij van de meer dan 10.000 officieel erkende christelijke heiligen.

Er komt veel bij kijken voordat je deze eer te beurt valt en volgens de kerk volmaakt en onaantastbaar bent. Eerst moet je `zalig` zijn verklaard. Dat kan als je voor je geloof de martelaarsdood bent gestorven en minstens één wonder, meestal een onverklaarbare genezing, hebt verricht. Dat `onverklaarbare` wordt door een commissie van geestelijken en medici jarenlang uitvoerig onderzocht. Geduld is dus vereist.

Een carrière als geestelijke, een voorbeeldig leven en goede daden voor de medemens zijn mooi meegenomen voor de volgende stap: de heiligverklaring. Maar die laatste dingen zijn geen absolute voorwaarden. Wel dat je het tijdelijke met het eeuwige hebt verwisseld; je moet dus hartstikke dood zijn en ook daarna nog wonderen hebben verricht.

Er zijn heel wat `heiligen` die tijdens hun leven echt geen heilig boontje waren en in naam van God en Kerk heel wat `heidenen` en `ketters`, dus andersdenkenden, over de kling hebben gejaagd. De macht van de kerk, vooral van de paus en bisschoppen, nam daardoor alsmaar toe. Heilig verklaarde onderdrukkers als bijvoorbeeld Karel de Grote en leden van de families Borgia en De Medici konden er wat van. Voor de kerk heiligde het doel alle middelen, inclusief een heiligverklaring als die zo in haar straatje paste.

Voor een middeleeuwse stad was het erg voordelig om over de restanten van een heilige te beschikken, want pelgrims op bedevaart waren Big Business. Dat leidde tot hevige ruzies. Diefstal van relikwieën: botjes, tanden en andere losse onderdelen van heiligen, was schering en inslag. Als je daarover kon beschikken had je het als stad of klooster helemaal gemaakt. De windhandel in nep-relikwieën werd een goudmijn. Met de spijkers waarmee Christus aan het kruis werd genageld, kun je menig ijzerwarenwinkel tot de nok vullen.

Maar met een opgestoken kaarsje bij zo`n relikwie, liefst vergezeld van een gulle gift, zorgt de betreffende heilige er wel voor dat je verzoek snel door de Allerhoogste wordt gehoord. Deze lobbyisten weten immers de weg in het heilige der heiligen en hebben directe toegang tot de Grote Baas. Simpele zielen missen dat allemaal. Zonder tussenkomst en voorspraak van een heilige moet je wachten totdat je een ons weegt en dan is het meestal te laat.

Elke stad en elk beroep heeft zijn eigen beschermheilige. Voor elk pijntje en ongemak is er wel één heilige specialist; 154 erkende ziekten hebben er dus minstens één, vaak zelfs meerdere, die elkaar ook nog eens hevig in het vaarwater zitten. St. Rochus gold eeuwenlang als dé autoriteit tegen pest en besmettelijke ziekten, maar kreeg de laatste tijd, vooral in Brabant en Limburg, hevige concurrentie van de heilige Corona.

Zeker 20 heiligen staan te dringen in de rij om je van je hoofdpijn af te helpen. Als je niet van je huis af kunt komen of geen huis kunt krijgen, helpt het begraven van een beeldje van St. Jozef. Met hulp van deze hemelse makelaar ben je dan zo van je probleem verlost. Probeer het maar eens, schijnt echt te helpen. Antonius, beheerder van de afdeling `gevonden voorwerpen`, helpt al eeuwen lang verloren spulletjes terug te krijgen.

Inmiddels staan meer dan 10.000 heilige lobbyisten voor je klaar. De meeste van hen zijn trouwens witte mannen. Spanjaarden en Italianen zijn als geboren ritselaars oververtegenwoordigd. Nederland heeft er hooguit 60 geleverd.

Daaronder nu dus ook Titus Brandsma. En die past helemaal in het plaatje van een hedendaagse heilige. Deze van oorsprong Friese boerenzoon werd pater in de orde van de Karmelieten. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van spiritualiteit in het dagelijks leven. Hij schreef er talloze artikelen over en streed vooral voor waarheid en journalistieke vrijheid. Brandsma werd hoogleraar filosofie en rector magnificus van de Nijmeegse Katholieke Universiteit en nam geen blad voor de mond in zijn kritiek op het nationaalsocialisme. In 1942 werd hij door de nazi`s gearresteerd en begon aan zijn lijdensweg langs gevangenissen in Scheveningen, Amersfoort en Kleef, die eindigde met een dodelijke injectie in concentratiekamp Dachau.

Hij werd dan ook in 1985 als martelaar zalig verklaard. De Amerikaanse pater Driscoll kreeg in 2004 ongeneeslijke huidkanker en bad op voorspraak van Titus Brandsma om genezing, waarbij hij met een stukje van diens pij over de pijnlijke plekken wreef. En zie daar, het wonder geschiedde! Pater Driscoll genas op wonderbaarlijke wijze en Titus Brandsma werd eindelijk heilig verklaard.

Het is de vraag waarvoor onze heilige Titus de probleemoplosser wordt. Journalisten leggen al een claim op hem als beschermheilige voor vervolgde collega`s. Lijkt me geen slechte keuze, maar er is nog niks beslist. Hij zou ook heel goed hulp kunnen bieden aan schijnheilige politici, die geen afstand willen nemen van hun eigen heilige huisjes. Maar dat kun je Titus als beginnend lobbyist niet aan doen. Geen beginnen aan! Hopelijk komen ze ook niet allemaal op bedevaart naar Nijmegen. Van dat soort politici hebben we er in onze stad al meer dan genoeg!

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties