[column] LS Wen er maar aan

Carolus
6 april 2022

President Zelenski waarschuwde in zijn toespraak voor de Tweede Kamer het Nederlandse volk voor gewenning. De invasie van Rusland in zijn land duurt nu al meer dan een maand. De afschuwelijke beelden van terreur en agressie overspoelen het wereldwijde nieuws. Volgens de president zijn wij inmiddels aan die beelden gewend en de aandacht van de gemiddelde Europeaan voor de oorlog verslapt. Behalve voor de Oekraïners zelf, die voor het democratische Europa de kastanjes uit het vuur halen.

Helemaal ongelijk heeft hij niet. De aaneengeregen beelden van in puin geschoten gebouwen, uitgehongerde en getraumatiseerde mensen en de eindeloze vluchtelingenstroom zijn we inmiddels 'gewoon' gaan vinden. De ellende dringt nog wel tot ons door, vooral als we de beelden van de moordpartij op onschuldige burgers in Boetsja krijgen voorgeschoteld. Maar toch, we raken aan het oorlogsgeweld gewend. We hopen dat er snel een einde aan komt, maar dat kan alleen als we rigoureus van het Russische gas afstappen. Aan het vooruitzicht van een koud huis, een haperende economie met vele tekorten en afstand nemen van de vanzelfsprekende geneugten des levens willen we eigenlijk liever niet wennen.

We hebben immers al zorgen genoeg. We moeten al wennen aan een inflatie van 12 procent, alsmaar stijgende energieprijzen, dure boodschappen, een ongekende woningnood en duizenden extra vluchtelingen. Klimaatproblemen worden groter en steeds meer voelbaar, dus moeten we isoleren, korter douchen, duurzamer gaan leven, minder vlees eten en de auto laten staan. Wen er maar aan!

Volgens Mark Rutte is het allemaal 'zorgwekkend', en hij vervolgt in de persconferentie: 'maar ik denk als ik door mijn oogharen kijk, dat het niet op voorhand is gezegd dat er maatregelen gaan volgen.' Beste Mark, als je door je oogharen kijkt heb je je ogen voor de helft gesloten, zie je lang niet alles en wordt je blik vertroebeld. Maar dat zijn we inmiddels van je gewend! Hij bedoelt eigenlijk dat het geld al lang niet meer tegen de plinten klotst. Da`s wennen voor al diegenen die voor elk ongemak automatisch de hand ophouden.

De coronabeperkingen zijn opgeheven. Het kabinet wil die bij monde van Ernst Kuipers als het even kan nooit meer terug. Snap ik wel; te veel onrust en veel te duur. We kunnen dus niet langer op de almachtige overheid terugvallen. We zijn vanaf nu zelf verantwoordelijk voor controle, testen en voorkomen van nieuwe uitbraken. Wen er maar aan!

Elke week worden er in ons gave landje mensen doodgeschoten. De georganiseerde misdaad neemt hand over hand toe en de politie komt structureel handen te kort om dit tegen te gaan. Wen er maar aan!

Onze studenten zijn ontevreden over de nieuwe studiefinanciering. Toch veel te weinig vinden ze. Zij zullen naast hard studeren veel moeten bijbeunen en bij hun ouders de hand moeten ophouden om het diploma te kunnen halen. Wen er maar aan!

De slachtoffers van het toeslagenschandaal moeten nog jarenlang wachten op de afhandeling van hun zaak. Dat went nooit!

De NS gooide zondag het hele treinverkeer plat vanwege een IT-storing in het planningssysteem. Het zal niet de laatste storing zijn. Wen er maar aan!

Bij het uitvoeren van de sancties tegen Rusland is Nederland het slechtste jongetje uit de klas.
Verantwoordelijk minister Wobke Hoekstra moest met het schaamrood op zijn kaken bekennen dat er te veel ministeries bij betrokken zijn. Die schuiven elkaar het balletje toe en wachten af wie de regie neemt.
Oud-minister Stef Blok is nu benoemd als 'nationaal sanctie-coördinator' tegen Rusland.
Geheel volgens het poldermodel gaat hij nu leiding geven aan een 'stuurgroep' die adviezen geeft aan een 'taakgroep' van alle betrokken ministeries.

De Russische oligarchen en de trustkantoren op de Zuidas lachen zich kapot. Voordat zij daadwerkelijk worden aangepakt zijn er weken of maanden verstreken en zijn hun Euro`s, dollars, roebels, villa`s en jachten in een ondoorzichtige wirwar van eigendomsconstructies nooit meer te achterhalen. Geen ambtenaar die dit snapt. Geen minister die daarvoor verantwoordelijk wil zijn. Daar zijn we al lang aan gewend!

Waar kennen we zo'n nationaal coördinator van? Feike Sijbesma liet zich strikken als nationaal coördinator 'hulpmiddelen'. Deze doortastende en door de wol geverfde DSM-bestuurder wilde voortvarend aan de slag met de inkoop van mondkapjes en medisch materiaal, totdat hij zijn neus stootte aan de uit gewapend beton opgetrokken scheidsmuren tussen de verkokerde ministeries. Hij bedankte binnen de kortste keren voor de eer. En zo werd Nederland overgeleverd aan de oplichtingspraktijken van Sywert van Lienden. Het kan Hugo de Jonge alsnog de kop kosten. Kan hij al wennen aan het idee?

Waarom worden er telkens dure adviseurs uit dat kleine kringetje van oud-politici benoemd om de blunders en tekortkomingen van hun huidige collega's op te lossen? Ze schrijven dikke rapporten, de Tweede Kamer steggelt erover en uiteindelijk worden de problemen niet opgelost. Daar zijn we ook al lang aan gewend!

In Nijmegen presenteerde informateur Heleen de Boer, oud-fractievoorzitter van Groen Links Utrecht, haar verslag, waarin Groen Links, de Stadspartij, D66 en de PvdA samen het nieuwe college zouden moeten vormen. Ik voorspelde deze uitkomst al in mijn vorige column.

De echte coalitieonderhandelingen beginnen deze week. Moeilijke keuze voor de Stadspartij. Veel van haar kiezers zijn uitgekeken op Havana aan de Waal. Gaat deze partij nu werkelijk in zee met drie linkse partijen om datzelfde Havana van een Nimweegs camouflagekleurtje te voorzien? Dat zal wennen worden voor de aanhang van de Stadspartij.

Burgemeester Bruls waarschuwde de nieuwe raad al dat er voor veel leuke dingen veel te weinig geld is. Mogelijk alleen voor het hoognodige. Dat wordt sappelen. Wen er maar aan!

Mijn vader die de armoe van de jaren dertig, de oorlogsellende en de schrale jaren daarna aan de levenden lijve meemaakte heb ik nooit horen klagen. 'Ach', zei hij dan, 'alles went, behalve het hangen en als het maar lang genoeg duurt, wen je zelfs daaraan!'

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen