Openbaar Ministerie eist 18 jaar voor moord in flat Lankforst

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
14 april 2022

‘De verdachte heeft het slachtoffer pardoes en zonder enige aarzeling doodgeschoten, terwijl er meerdere personen in deze woning aanwezig waren.’ Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar gevangenisstraf tegen een 50-jarige Nijmegenaar voor de moord vorig jaar op een 37-jarige man in een flat in de Lankforst.

De politie kreeg vorig jaar 5 januari iets na half vier in de middag een melding binnen van een schietpartij in een flat in de Lankforst. Er blijkt een man te zijn neergeschoten; hij is tweemaal van dichtbij geraakt, onder meer in de borststreek. De man overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Hij laat 3 minderjarige kinderen en een vrouw achter.

Drie dagen later wordt de nu 50-jarige verdachte, die op de vlucht sloeg na de schietpartij, in het noorden van Nederland aangehouden in zijn auto. Het vuurwapen waarmee het slachtoffer is neergeschoten lag in het voertuig. De verdachte en het slachtoffer waren bekenden van elkaar, uit een kring waarin drugs werd verhandeld en gebruikt.

Dat ze elkaar kenden blijkt onder meer uit telefoonverkeer: een dag voor de moord hebben slachtoffer en verdachte 31 keer contact met elkaar gehad. De twee zouden al langere tijd een conflict hebben over een openstaande schuld. “De strekking van het contact is zonneklaar. Verdachte voelde zich te pakken genomen, stelde een ultimatum en voor hem was de maat vol’, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

'Geen sprake van gemoedsopwelling'

Het slachtoffer was op 5 januari op huisbezoek in de flat in Lankforst. De verdachte zag de auto van het slachtoffer staan, parkeerde zijn eigen auto en ging het gebouw binnen. De getuige bij wie het slachtoffer op bezoek was, verklaart later wat daarop binnen gebeurde: ‘Ik zag in de hand van verdachte een grijs chroomachtig pistool. Ik dacht eerst dat het een grap was, dat er met een balletjes pistool werd geschoten. Toen werd er geknald. Ik had nog nooit een knal van een pistool gehoord, maar heb twee harde knallen gehoord.’

Naast deze getuige zijn er nog een aantal verklaringen van onder meer omwonenden. Een buurman op dezelfde galerij, die de verdachte even eerder de woning aanwijst waar het slachtoffer op bezoek is, hoort even later consternatie, opent zijn deur en hoort de verdachte zeggen: ‘Zo, die is alvast dood’.

De officier van justitie legt uit waarom geen sprake is van doodslag, maar van moord: ‘Verdachte heeft zijn voornemen gedecideerd tot uitvoering gebracht. Er is dan ook geen sprake geweest van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. Hij heeft voldoende tijd gehad om zich te beraden. De voorbedachte rade kan wettig en overtuigend worden bewezenverklaard.’ De eis is 18 jaar vanwege moord.


Dit bericht delen:

Advertenties