Meer nieuwe noodopvangplekken Oekraïense vluchtelingen

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
17 maart 2022

Nijmegen gaat nog twee locaties geschikt maken voor noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om twee verdiepingen van het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat én twee verdiepingen van het gebouw boven bioscoop VUE aan de Tweede Walstraat, in het centrum van Nijmegen. Daarmee ontstaan binnen een paar weken 240 extra opvangplaatsen. Dat besluit is vandaag genomen door het college van burgemeesters en wethouders.

Op dit moment komen overal in Nederland vluchtelingen aan. De gemeente heeft inmiddels plekken voor noodopvang in de Jan Massinkhal en in cruisseschepen in de Waalhaven. De Jan Massinkhal betreft kortdurende crisisnoodopvang. De cruiseschepen in de Waalhaven zijn naar verwachting maar twee maanden beschikbaar en bovendien verwacht de gemeente dat er meer plaatsen nodig zullen zijn voor noodopvang. De gemeente heeft daarom opnieuw twee locaties aangewezen waar opvang plaats kan gaan vinden. Tot hoe lang de opvang nodig is, is op dit moment niet duidelijk.

Voormalig belastingkantoor Stieltjesstraat

De twee onderste verdiepingen in het voormalig belastingkantoor worden op korte termijn geschikt gemaakt voor de opvang van zo’n 160 personen. Van 2016 tot medio 2018 was in dit pand een asielzoekerscentrum gevestigd. Op de verdiepingen zijn daarom de meeste basisvoorzieningen al aanwezig, zoals een gezamenlijke keuken. Er zijn nog enkele aanpassingen nodig. Vanaf volgende week starten de werkzaamheden. De gemeente verwacht dat de locatie dan na een tot twee weken klaar is om vluchtelingen uit Oekraïne op te kunnen vangen. De gemeente heeft de bruikleenovereenkomst met de huidige gebruikers van de ruimte opgezegd. In samenspraak met hen wordt gezocht naar een alternatieve werkplek.

Tweede Walstraat

Ook in het pand boven de VUE-bioscoop in de Tweede Walstraat worden binnenkort twee verdiepingen verbouwd tot noodopvang waar 80 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk een onderkomen kunnen vinden. In dit pand zijn wat meer aanpassingen nodig. De verwachting is dat dit pand over enkele weken klaar zal zijn.
Net als op de andere locaties werkt de gemeente samen met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners om ook deze opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen