Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen in Jan Massinkhal

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
10 maart 2022

Nijmegen gaat in de Jan Massinkhal tijdelijke noodopvang realiseren voor enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne. Naar verwachting voor de duur van zo’n twee maanden. Dat besluit is vandaag genomen door het college van burgemeesters en wethouders.

Op dit moment komen overal in Nederland vluchtelingen uit Oekraïne aan. Alle gemeenten in het land zijn daarom de afgelopen dagen op zoek geweest naar plekken voor (nood)opvang. Nijmegen ook. Uit de inventarisatie blijkt dat de Jan Massinkhal snel geschikt te maken is voor kortdurende noodopvang. En die plek is ook écht snel nodig. Daarom is vandaag het besluit genomen.

De gemeente gaat nu de locatie geschikt maken voor opvang. Daarbij worden ook tenten geplaatst en de bosschage aan de achterzijde kan als kinderspeelplaats ingericht worden. Vluchtelingen zijn welkom als de locatie daar klaar voor is. "We verwachten dat dat een aantal dagen duurt. We weten niet precies hoe alles rond de noodopvang zal gaan verlopen. Samen met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners doen we er alles aan om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen", aldus de gemeente.

Er komen naar verwachting binnenkort nog meer plekken beschikbaar voor noodopvang in Nijmegen. "Waar precies weten we nog niet. De Jan Massinkhal is bovendien niet geschikt om lang in te verblijven. Daarom zoeken we verder naar locaties waar gevluchte Oekraïners langer kunnen blijven, als dat nodig is."

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: "Ik ben dankbaar voor de inzet bij iedere gemeente in Gelderland-Zuid dezer dagen. Die inzet zullen we heel hard nodig hebben, omdat we rekening moeten houden met nog veel meer vluchtelingen de komende tijd."

Antwoorden op veelgestelde vragen staan op www.nijmegen.nl/oekraine. Sommige antwoorden zijn er nog niet. De website wordt daarom steeds opnieuw aangevuld met informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties