Rustige avond in het centrum

Lars Schwachöfer
26 januari 2021
Nadat burgemeester Bruls gistermiddag een noodbevel uitvaardigde voor het centrum van de stad, bleef het rustig in het centrum. Er vonden geen vervelende incidenten plaats.
Na de rellen in onder andere Eindhoven op zondagavond, werd een oproep geplaatst om te rellen in Nijmegen. In de reacties was te lezen dat mensen de Nijmeegse binnenstad wilden slopen, door bijvoorbeeld winkelruiten in te slaan en te plunderen. Ondernemers en bewoners in de binnenstad troffen direct maatregelen. Na overleg met politie en justitie vaardigde burgemeester Bruls een noodbevel uit. Het noodbevel ging per direct in en gold voor de hele avond en nacht.

De politie sloot de toegangswegen naar het centrum af. Iedereen die het centrum in wilde, moest zich legitimeren en een geldige verklaring opgeven. Ook reizigers in stadsbussen werden gecontroleerd. Tientallen automobilisten, fietsers en voetgangers moesten omdraaien van de politie of draaiden bij het zien van de politie-afzetting om. Andere aanwezigen in het centrum werd gevraagd wat ze daar deden. Personen die niet in het centrum woonden, werden weggestuurd.

Burgemeester Bruls liep zelf ook een rondje door het bijna lege centrum. Daarbij sprak hij met enkele aanwezige bewoners en de pers. Bruls liet weten het niet zijn fijnste avond te vinden. 'Het geeft me geen enkel plezier om een maatregel als deze te nemen hier in het hart van onze stad', liet hij weten. 'Dat er nu zelfs gezegd wordt dat iedereen die hier niets te zoeken heeft niet mag komen, ik vind dat wel een maatregel die mij veel verdriet geeft.' Ook sprak hij met enkele jongens over de coronamaatregelen. Daarna stuurde hij ze het centrum uit, want de jongens hadden geen reden om in het centrum te zijn. 'Ook al ben je misschien niks kwaads in de zin, want er zullen misschien ook wel ramptoeristen zijn die denken ik kom eens even kijken, maar ook zij zijn niet welkom.'

Omstreeks 20.30 uur maakte de politie een grote ronde door het centrum en stuurde iedereen die niks in het centrum te zoeken had weg. Op plein 1944 werd een man na een discussie met agenten over zijn aanwezigheid in het centrum aangehouden. Bij het Joris Ivensplein ontstond een opstootje met een grote groep jongeren. Zij werden door de politie het centrum uitgedreven, waarna de groep uiteen viel. Na 21.00 uur, toen de avondklok inging, was het centrum verlaten. Vanwege de avondklok waren er ook geen bewoners op straat. Er vonden over de gehele avond en nacht geen vervelende incidenten in of om het centrum plaats.

De politie blijft social media in de gaten houden en mensen opsporen die anderen aanzetten tot rellen. In verschillende steden zijn gisteren ook al tientallen mensen aangehouden die via social media opriepen om onrust te stoken. Zij zijn aangehouden op verdenking van opruiing. Nationaal Commandant Willem Woelders van de politie: ‘In de eenheden is op grote schaal, vanwege de problemen de afgelopen dagen, gestart met diverse opsporingsteams waarbij ook de komende week nog verdachten opgehaald gaan worden. We hopen er op die manier de angel uit te halen.’

Dit bericht delen:

Advertenties