Pontoon Group maakt opnieuw de Waaloversteek

Geert Timmer & Ger Neijenhuyzen
18 september 2022

Vanmorgen werd om 10.00 uur de heroïsche Waaloversteek van de Tweede Wereldoorlog nagespeeld. Vanaf de nieuwe Vector of Memory, nabij de plek waar 78 jaar de oversteek gemaakt werd, peddelden re-enactor de Waal over.

Op 17 september 1944 startte Operatie Market Garden en landden honderden geallieerde parachutisten in de omgeving van Nijmegen. Afgelopen vrijdag herdacht Parachute Group Holland dit met parachutesprongen boven Groesbeek.
Op 19 september trokken de strijdtroepen het centrum in, waar zij hevige tegenstand van de Duitsers ondervonden. Om de Waalbrug te veroveren, werd besloten dat militairen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie naar de noordzijde van de Waal zouden gaan in boten. Generaal Gavin gaf een kapitein van het 504e parachutistenregiment de opdracht op zoek te gaan naar boten.

Vanuit België werden in de nacht van 19 op 20 september 32 canvas bootjes gebracht. De oversteek zou in de vroege ochtend om acht uur plaats gaan vinden. Uiteindelijk werd een vrachtwagen met zes boten verwoest en door logistieke problemen startte de oversteek pas om drie uur 's middags. Tijdens de heldhaftige oversteek, waarbij de Duitsers de bootjes beschoten, raakten meer dan de helft van de 260 mannen die in 26 bootjes overstaken, gewond. 48 mannen sneuvelden.

Vanmorgen vond een toespraak plaats bij de vorige week onthulde Vector of Memory. Daarna maakten de leden van Pontoon Group 40-45 de bootjes klaar. Zo'n 100 re-enactors in authentieke kleding peddelden in autenthieke bootjes de Waal over. Aan de noordzijde, op Veur-Lent, wachtten re-enactors in autenthieke Duitse uniformen ze op. Op het moment dat de bootjes aanlegden startte een zogenoemde mock-battle.

Na de battle herdachten alle deelnemers, afkomstig uit Nederland, Engeland, Tjechië en Amerika, op het strand aan de Waal, de in 1944 tijdens de Waalcrossing overleden Amerikaanse militairen. Aankomende dinsdag vind om 13.30 uur de officiele herdenking van de Waaloversteek plaats bij het Waalcrossing Monument aan de Oosterhoutse dijk.


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen