15, 16 en 17 september parachutesprongen ter herinnering en herdenking operatie Market Garden

Geschiedenis
Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
5 september 2022

Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 september organiseert Parachute Group Holland parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden. De grootschalige luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dagen herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Dit doen zij met parachutesprongen en ceremonies daarna in Groesbeek, Sint Oedenrode en Ede.

Market Garden
Dit jaar 78 jaar geleden, op 17 september 1944, ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist.

Herdenkingssprongen 2022
Parachute Group Holland springt ter ere van de 78ste herdenking van Operatie Market Garden boven Groesbeek, Sint Oedenrode en Ede. De eerste sprongen vinden vanaf 9.00 uur plaats op donderdag 15 september boven Sint Oedenrode. Dit jaar vinden twee vluchten per dropzone met een C-47 Dakota plaats en worden per vlucht zo'n 22 parachutisten gedropped. Na de sprongen houden de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie.

Groesbeek
Op vrijdag 16 september vinden de sprongen vanaf 9.00 uur plaats boven Groesbeek, aan Klein Amerika. Aansluitend vindt een ceremonie plaats bij het monument.

Op zaterdag 17 september vallen militaire oefening Falcon Leap en de Market Garden herdenkingssprongen samen op de Ginkelse Heide in Ede. Parachutisten van Parachute Group Holland springen om 10.00 uur om de dag te openen, voor de militaire massadrop en de herdenkingsceremonie op de heide. Daarna, na de militaire massadrop springen de parachutisten opnieuw uit een C-47 Dakota voordat defensie haar programma met een helikoptershow vervolgt.

De sprongen door PGH zullen gemaakt worden in origineel uniform, onder militaire ronde koepels, uit een C-47 Dakota uit de Tweede Wereldoorlog. De tijden en het doorgaan van de sprongen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden op die dagen.

Achtergrondinformatie Parachute Group Holland
Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken. Om deze herinnering in leven te houden dragen PGH-leden tijdens herdenkingen en parachutesprongen indien gewenst kleding uit de betreffende tijdsperiode. Daarnaast geeft PGH opleidingen aan eenieder die parachute wil leren springen met een ronde parachute.

De opleiding wordt gegeven door een vakkundige instructiegroep en is internationaal erkend door vergelijkbare parachutegroepen en centra in binnen en buitenland. Verder biedt PGH de mogelijkheid voor demonstratiesprongen en informatiedagen over parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan scholen en andere geinteresseerde organisaties. Iedereen kan lid worden van Parachute Group Holland of aanvragen voor demonstratiesprongen doen. De opleidingen zijn voor mannen en vrouwen tussen de 16 en 50 jaar oud, met een gewicht van maximaal 100kg en een medische verklaring van een arts. Gedurende het jaar worden meerdere parachutesprongen gemaakt op vliegvelden in binnen en buitenland.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen