[Column] LS Glazen Bol

Carolus
30 december 2020
Terugblikken en vooruitkijken. De media staan er deze dagen bol van. De pandemie is het voornaamste onderwerp. Wat is dat ook weer eens, een pandemie, vroegen de meesten zich in maart af. Juist ja, een wereldwijde epidemie. Maar dat kon toch helemaal niet, een pandemie in de 21e eeuw? Dat was toch iets uit de geschiedenisboekjes. En al heel onvoorstelbaar in onze geciviliseerde, ontwikkelde westerse wereld? De uiterst deskundige medici en virologen zouden dit spook snel de baas worden en we zouden binnen de kortste keren door kunnen gaan met 'ons eigen ding'. Niet dus.
Inmiddels zijn we negen maanden verder en is de wereld in blijde verwachting. Pfizer, Moderna en AstraZeneca heet de drieling waarop men alle hoop heeft gevestigd. De eerste twee zijn in ieder geval goed door de prenatale screeningen gekomen en van de laatste zien de echo’s er veelbelovend uit.
Het was negen maanden geleden al bekend dat er vaccins zouden komen en er werd in de meeste landen tijdig begonnen met het ontwikkelen van diverse scenario’s voor een  vaccinatieprogramma. Bij onze oosterburen waren de locaties op 5 december al kant en klaar ingericht en stond het personeel ongeduldig in de startblokken. Direct beginnen en geen dag langer wachten dan absoluut noodzakelijk. Het scheelt mensenlevens en elk mens telt.
Inmiddels is men in de hele EU gestart, behalve in Nederland. Hier moeten we nog tot 8 januari wachten tot de eerste spuit wordt gezet en dan duurt het nog tien dagen, voordat het programma landelijk is uitgerold.

Bij de bestrijding van corona is Nederland geen wereldkampioen maar hekkensluiter, eenzame drager van de rode lantaarn. Waarom duurt hier alles langer voordat men corona stevig aanpakt? Zie het testbeleid, de mondkapjesverplichting, het afkondigen van de lockdown. Het antwoord is simpel en alleen aan Nederlanders uit te leggen; wij weten het beter en daarom doen wij het anders. Wij zijn immers intelligent. Over dat ‘beter’ discussiëren onze politici zich een slag in de rondte tot dat de kleinste splinterpartij ‘het’ er mee eens is. Uiteraard niet in de kerstvakantie, het reces, want ook het Haagse volkje heeft recht op rust in huiselijke kring. Duurt even, maar dan heb je wat en het mag ook best wat kosten. Op de IC’s, en in de zorginstellingen rekenen ze je de prijs dagelijks feilloos voor.

Al die tijd brengen ambtenaren hun tijd door met navelstaren en het controleren van de boodschappen van bijstandsmoeders en staan er honderden taxibusjes aan de kant vanwege de kerstvakantie en de schoolsluiting. Hadden die kwetsbare ouderen niet kunnen vervoeren? De bedrijfsartsen doen niet mee met vaccineren. Vind je het gek? Die hebben sinds hun studietijd geen injectienaald meer aangeraakt.

Intussen is de blik en de hoop gericht op het komende jaar; 2021 wordt het jaar van de ‘verlossing’. Hoe die verlossing er uit ziet is nog even de vraag. We moeten nog maar even afwachten wanneer die precies komt en hoe die er uit ziet.
Talloze gedragspsychologen en waarzeggers verdienen momenteel met talkshows, interviews en krantenartikelen goud geld met gestaar in de Glazen Bol. De waarzeggers zijn voorzichtig. Volgens ‘hun vibes’ met het bovennatuurlijke kan het vriezen of dooien, maar in de tweede helft van het jaar wordt alles beter. Dan kunnen we voorzichtig ons normale leven weer oppakken. Wat anders kun je van waarzeggers verwachten?

De gedragspsychologen zijn stelliger. Zo gauw het kan, gaan we helemaal los! We krijgen een herhaling van de ‘roaring twenties’, de roerige twintiger jaren uit de vorige eeuw, vol aan excessen en uitspattingen.
We hebben ons in deze uitputtingsslag met Corona onnatuurlijk veel moeten inhouden en opkroppen. Dat moet er allemaal uit; deze megamarathon met al die tussensprints houdt niemand nog langer vol. Iedereen heeft het helemaal gehad. Dus komt er een explosie aan festivals, horecabezoek, verre vakanties en talloze vormen van ongekend entertainment. En dat op elk gebied. Niets wordt meer zoals het geweest is. Het wachten is op vaccinatiebewijzen en nog snellere ‘in- of outtesten’ en dan kan het feest voor geselecteerde groepen beginnen. Het wordt dringen geblazen. Begin een kroeg, reisbureau of omroep. Of, nog beter, wordt influencer, er breken namelijk gouden tijden aan. Het volk heeft nog nooit zo veel gespaard als nu. Het geld zál rollen!

Hopelijk blijft al deze bagger en tweedeling van de samenleving ons bespaard. Ik ben het helemaal eens met Hubert Bruls. In zijn laatste interview van dit jaar met de lokale t.v. gaf hij aan dat juist nu mensen zich afvragen waar ze mee bezig zijn in deze jachtige, complexe samenleving. Die samenleving hebben we zelf gemaakt. Hij pleit voor rust, regelmaat en meer persoonlijke contacten, zonder dagelijks winkelbezoek en elk weekend een spannend evenement.
Als ik dan lees dat KLM-topman Pieter Elbers verwacht dat het in 2021 weer net zo druk wordt als in 2019 en de touroperators vollopen met boekingen voor de zomervakantie, dan denk ik toch dat de gedragspsychologen gelijk krijgen. Bruls zal als eenzame, roepende in de woestijn achterblijven.

We staan aan de vooravond van nieuwe ‘roaring twenties’. Hopelijk lopen ze beter af dan in de vorige eeuw. Door een torenhoge schuldenberg, omdat iedereen alles op de pof kocht, stortte op Black Tuesday in 1929 het hele economische bouwwerk met een daverende klap in elkaar. De beurskrach was een feit, een wereldwijde crisis begon, met alle ellende van de Tweede Wereldoorlog als ongewenste toegift.

Ik wens u een gevaccineerd 2021. Wie zal de eerste zijn? Ik gok op Willem Alexander, die kan een positieve bühne goed gebruiken.

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.

Dit bericht delen:

Advertenties