[Column] LS Vis voor Larry

Carolus
26 december 2020
Het was dondermiddag erg rustig op oorlogsbegraafplaats Jonkerbosch. Sinds drie jaar vindt er op de middag voor kerstmis een herdenking plaats voor de daar begraven militairen waarvan er 1389 afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar geen lichtjes op de graven, geen schoolkinderen, geen toespraak van burgermeester Bruls, geen stemmige hymnen van het Blaos Brass Quintet en geen Last Post ter afsluiting. Corona!
Ik ga `s middags toch even kijken. Richard Hendriks, de voorzitter van het organisatiecomité, steekt eenzaam 10 lichtjes aan bij het grote kruis; the Cross of Sacrifice. ‘Deze jongens gaven hun leven voor onze vrijheid, we mogen hen niet vergeten. Ook nu niet. Volgend jaar pakken we het weer groot op.’ Momenteel ervaren we aan den lijve wat het betekent om ‘vrijheid’ te moeten missen.
Als ik thuiskom, ligt onze kat als een opgerolde croissant op zijn favoriete plekje onder de kerstboom te snorren en trekt zich niets aan van de belangrijke dingen in de wereld. Voor hem geen lockdown, geen Brexitdeal, en geen zorgen over nieuwe virusmutaties.
Ik wacht op de aangekondigde persconferentie van Boris Johnson die telkens wordt uitgesteld. De camera's staan gericht op de zwarte voordeur van Downing Street 10, maar het blijft lange tijd angstvallig stil. Het overleg over de visserij-quota is nog steeds gaande. Van de uitkomst hangt veel af.
De enige die zich vertoont is de gestreepte huiskat Larry die plots naar buiten stuift en een duif bij de kladden grijpt. Na deze publiciteitsstunt snelt hij naar binnen om de laatste besprekingen over de visserijdeal bij te wonen. Het is algemeen bekend dat Larry een grote visliefhebber is.

Larry is niet zomaar een kat, maar na de Queen zo'n beetje het belangrijkste levende wezen in het Verenigd Koninkrijk. Larry heeft sinds 2011 een heuse functie en bijbehorende titel: Chief Mouser to the Cabinet Office. Deze officiële functie bestaat overigens al sinds de zestiende eeuw. Veel oude overheidsgebouwen in Londen hebben hun eigen Chief Mouser.
Als belangrijkste taak heeft Larry het vangen van muizen in het 100 kamers tellende Downing Street 10. Verder wordt er van hem verwacht dat hij officiële gasten vriendelijk welkom heet, niet gebruikte antieke meubels controleert op ligcomfort en de bewegingssensoren in het gebouw test.

Voor zijn carrièresprong van straatkat naar Downing Street was Larry volgens de asielbeheerder een geduchte jager en dus uitermate geschikt voor zijn nieuwe functie. Verdere referenties werden zoals gewoonlijk niet ingewonnen en binnen de kortste keren schreven de tabloids dat ‘Lazy Harry’ niet deugde voor zijn taak. Hij liet het muizenvangen graag over aan het personeel. Toenmalig premier David Cameron moest hierover zelfs verantwoording afleggen in het parlement. Vanaf dat moment deed Larry wat er van hem verwacht werd. Hij ving muizen, tenminste als er camera's in de buurt waren. Slim beestje als je je zo snel aanpast aan de huisregels.

Larry heeft ook een twitteraccount: @Number10cat. Hierop geeft hij ongezouten commentaar op de huisbaas en diens gasten. Boris Johnson is trouwens niet zijn baas. Larry heeft alleen maar bedienden. Dat is niet uniek, dat is katten eigen. Boris is gezien Larry`s officiële status niet eens de eigenaar. Hij komt niet van die kat af, al zou hij willen.
Alhoewel ze beiden als straatvechters bekend staan, liggen ze elkaar niet. Ze hebben dezelfde karaktertrekken: ongeduldig, eigenzinnig en onvoorspelbaar. Ze zitten elkaar vaak in de haren. Boris kapsel heeft er zichtbaar onder te lijden.
Larry houdt net zoals Boris meer van vrouwen dan van mannen. Vooral van de Queen, die hem ongestoord mag aaien. Hij heeft ook een feilloos gevoel voor internationale politiek.
Hij werd binnen de kortste keren de beste maatjes met Barack Obama. Bij Trumps visite aan Nr.10, bemoeilijkte hij diens aftocht door breed tussen de assen van zijn zwaarbeveiligde limo ‘the Beast’ te gaan liggen.

Aan het eind van de middag volgt de langverwachte persconferentie. De Brexitdeal is rond, inclusief afspraken over de visserij. Dat die visserij haast de bananenschil werd waarover Boris in de onderhandelingen struikelde, is ongetwijfeld het werk van Larry geweest. De Britten hebben geen noemenswaardige vissersvloot en hun dagelijkse portie ‘fish and chips’ wordt vers en magnetronklaar geïmporteerd vanuit Nederland. Maar Larry heeft op twitter meermaals heel duidelijk gemaakt dat hij als Chief Mouser recht heeft op alle vis uit Britse wateren. Geen wonder dat het zo lang duurde.

Larry moet de komende vijf jaar genoegen nemen met slechts een kwart van alle gevangen vis. Lijkt me genoeg. Boris wenst hem een spoedige Last Post.

Als ik weer eens naar Londen ga, neem ik voor de Chief Mouser een lekkerbekje van Wilma Graat mee.

Carolus


Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.

 


Dit bericht delen:

Advertenties