[Column] LS Radicale Jongeren

Carolus
2 december 2020
Mensen vragen mij waarom er boven al mijn columns LS staat. Da`s puur uit beleefdheid: LS staat kort en krachtig voor Lectori Salutem, Latijn voor `groet aan de lezer`. Wel zo aardig voor al degenen die de moeite nemen om mijn verhaaltjes te lezen.
In het Nederlands barst het van de woorden en afkortingen die uit het Latijn stammen. `Forum` is ook zo`n woord. Het betekent markt, rechtbank of iets ruimer, een plaats van ontmoeting. Forum voor Democratie is de laatste week volop in het nieuws. De naam is bedacht door Thierry Baudet. Mooi gevonden trouwens. Geen afkorting met het woord `partij` erin. Iets heel nieuws, geen politieke partij in de klassieke betekenis van het woord. Daar moet Thierry niets van hebben, maar een ontmoetingsplaats waar gelijkgestemden kunnen discussiëren over nieuwe wegen en mogelijkheden voor de Nederlandse democratie. Discussiëren is wat veel gezegd, want je moet het wel met de leider eens zijn. Als logo koos Forum voor een gestileerde afbeelding van het Parthenon, de eerbiedwaardige klassieke tempel op de Akropolis in Athene.

We weten inmiddels hoe het verder ging. Sommige democratische jongeren van Forum zijn toch niet zo democratisch als ze beweren en koesteren een ultra rechts racistisch gedachtegoed. Thierry deed geen afstand van die jeugdige lastpakken. Integendeel. Zichtbaar voor de camera`s omarmde hij hun leider. Een dinertje met zijn bestuur deed de rest. Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan en kinderen en dronkaards vertellen de waarheid. En daarmee stortte niet alleen zijn gestileerde Parthenon maar zijn hele politieke beweging in gruzelementen.

En hij begon voor velen zo goed: geen geschreeuw en gebral, maar mooie academische volzinnen, doorspekt met klassieke terminologie. Niet iedereen begreep trouwens wat hij er mee bedoelde, maar met lavendelgeur en pianomuziek kon het nodige worden gecamoufleerd. In plaats van zoete geuren en klanken van Chopin begon het moddergooien. De stinkende beerput werd afgelopen week helemaal opengegooid. Als de scherven zijn opgeruimd zal de strijd om behoud en het verkrijgen van goed betaalde politieke baantjes weer in volle hevigheid losbarsten. Met als groot vraagteken of Thierry als een feniks uit de as zal herrijzen. Misschien krabben zijn trouwe aanhangers zich nog eens goed achter de oren en wordt de leider - net als in het oude Griekenland - verbannen naar verre, onherbergzame oorden.

Ook in Nijmegen moet de teleurstelling groot zijn. Bij de Statenverkiezingen in 2019 haalde Forum voor Democratie vanuit het niets 9.7 procent van de uitgebrachte stemmen. De vraag is waar al die teleurgestelde mensen in maart op gaan stemmen, nu de `Uil van Minerva` definitief is weggevlogen en een grote leegte achterlaat.

Misschien is de Socialistische Partij een alternatief. Maar de SP is een heel andere partij. Is dat zo?
Ook daar is de nodige reuring met het jonge volkje. De jeugdige Nijmeegse rechtenstudent Olaf Kemerink werd gekozen tot landelijk voorzitter van ROOD, de jongerentak van de SP. Vooraf werd hij echter uit de partij gezet, omdat hij tevens lid is van het Communistisch Platform. Die club zou de bevolking willen bewapenen om een burgeroorlog te beginnen. Volgens Kemerink is dat regelrechte onzin. Het Communistisch Platform wil langs vreedzame en democratische weg invoering van het socialisme. Als het socialisme bij verkiezingen een meerderheid krijgt en op verzet stuit, dan is bewapening van 'het proletariaat` toegestaan. Vanuit een ver verleden hoor ik Lenin met wie het overigens niet zo goed is afgelopen. 
Zover is het gelukkig nog lang niet. Nederland heeft het niet zo op revoluties en wat er nog van het proletariaat over is, wil alleen maar consumeren. Voorlopig lopen Olaf en ROOD, als SP-voetvolk, zich het vuur uit schoenen om de socialistische heilsleer via het uitdelen van foldertjes onder de `massa`s` te verspreiden.

Beetje flauw van de SP als je naar haar geschiedenis kijkt. Ooit waren de denkbeelden van de grote roerganger Mao Tse-tung, de grondlegger van de Chinese Volksrepubliek, voorbeeld en leidraad. De kopstukken van de SP weten heel erg goed dat revolutionaire ideeën en bewapening van `het proletariaat` altijd een rol speelden binnen het socialisme. Discussies, ruzies, afsplitsingen, over de `juiste weg` waren aan de orde van de dag. Dus niks nieuws onder de rode zon.

Ik zou de SP-jongeren op studiereis naar Cuba, Noord-Korea en China sturen. Dan komen ze wel op andere gedachten. Flauw om ze nu als rotte tomaten uit de partij te knikkeren.
De SP heeft al lang begrepen dat Nederland niet op een revolutie zit te wachten en is een `nette` democratische partij geworden. De tomaat lijkt afgezworen en is ingeruild voor een zoetsappige peer. Lilian Marijnissen lonkt met haar grote ogen zelfs naar Mark Rutte. Of die op haar avances ingaat is nog maar de vraag. Gedoe met een radicale jongerenclub kan de SP zich momenteel niet veroorloven. De partij heeft wel een probleem; het bestuur deelt de lakens uit, maar wie in maart de flyers?

Ik lees in de krant dat jeugdige vuurwerkactivisten via een `pro-vuurwerk-groep` via de sociale media oproepen om met oud en nieuw `goed los` te gaan. Over dat soort jongeren maak ik me echte zorgen.

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.

 


Dit bericht delen:

Advertenties