NEC wil terug naar waar ze hoort

Van onze partner
29 oktober 2020
In april, 110 jaar geleden, werd N.E.C. opgericht uit een fusie tussen Eendracht en NVV Nijmegen. De Nijmegen Eendracht Combinatie kent rood, groen en zwart als clubkleuren en speelt sinds jaar en dag in het Goffert stadion, dat plaats biedt aan 12.500 mensen.
Lange tijd was NEC een stabiele eredivisionist, maar de laatste drie jaar is de club actief in de Eerste divisie en ook dit jaar is de club daar terug te vinden. Tijd om terug te keren in de Eredivisie, waar de club, met mooie achterban, thuishoort. We kijken terug op de succesvolle jaren van NEC en op de laatste paar jaar, sinds de club in de Eerste divisie speelt. Waar ging het mis en wat zijn de kansen om op korte termijn terug te keren in de Eredivisie? Volgens speler Bart van Rooij is de club in elk geval op de goede weg.

De afgelopen jaren lukte het NEC niet om zich, via de play-offs, een weg naar de Eredivisie te verschaffen. Dit jaar strijdt NEC opnieuw voor haar kansen op de titel, op jacht naar een plek in de Eredivisie, waar de club volgens de vaste aanhang zeker thuishoort.

Succes in de jaren ’90 en ’00

De Nijmeegse club speelde begin jaren ’90 enkele jaren in de Eerste divisie. Na degradatie in 1991 als nummer laatst van de Eredivisie, duurde het drie jaar totdat de club terugkeerde op het hoogste niveau. Daarna bleef N.E.C. echter twintig jaar achtereen actief in de Eredivisie. De eerste drie jaar streed de club nog een harde strijd tegen degradatie, maar in de jaren erna wist de Nijmegen Eendracht Combinatie uit te groeien tot een stabiele middenmoter in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal.

De prestaties van de club schommelden tussen de achtste en 12e plek in de eindstand, met af en toe een uitschieter naar boven. Het hoogtepunt beleefde de club in 2003 met een vijfde plek in de competitie. In het seizoen 2007/2008 eindigde de club als achtste en mocht het via de play-offs Europa in. Het seizoen 2008/2009 was daarmee een absoluut hoogtepunt toen de club in de UEFA Cup in een poule met vijf clubs zelfs wist te winnen van Spartak Moskou en Udinese en daarmee overwinterde in Europa. Een unieke prestatie in de geschiedenis van de club. In de derde ronde was HSV uiteindelijk te sterk over twee duels. Maar de unieke prestatie van de club is opgenomen in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

De achteruitgang in de jaren ‘10

Helaas kon N.E.C. geen gevolg geven aan het voetbalsprookje in Europa. De jaren erna was de club uit Nijmegen nog wel een goede middenmoter, maar in het seizoen 2013/2014 ging het mis. N.E.C. eindigde als zeventiende en degradeerde naar de Eerste divisie. De club keerde het jaar daarop direct terug door kampioen te worden, maar na nog twee seizoenen op het hoogste niveau viel het doek opnieuw.

Sinds 2018 is het N.E.C. niet meer gelukt terug te keren in de Eredivisie en speelt het nu al voor het vierde seizoen op rij in de Eerste divisie. Het eerste jaar was de club nog dichtbij een terugkeer, maar eindigde het als derde. Het seizoen daarna was een negende plek het hoogst haalbare en in het afgebroken afgelopen seizoen stond de club achtste.

Op dit moment staat de club in de subtop van de Keuken Kampioen divisie.

De vooruitzichten voor de jaren ‘20

In de jaren ’20, die net van start zijn gegaan, wil de club terug naar de Eredivisie en opnieuw uitgroeien tot een stabiele middenmoter. Met onder meer de terugkeer van de ervaren Edgar Barreto wil N.E.C. laten zien dat het ambitie heeft en de trouwe achterban weer kunnen laten genieten van de derby’s met aartsrivaal Vitesse.

Met de jonge trainer Rogier Meijer, die Jack de Gier na afgelopen seizoen opvolgde, moet die weg omhoog ingezet worden. De club contracteerde behalve Barreto nog meer spelers en wil dit seizoen al een serieuze gooi doen naar promotie. Mocht het dit seizoen onverhoopt niet lukken om kampioen te worden, of via de play-offs te promoveren, dan schroomt de club niet om komende zomer opnieuw te investeren.


Dit bericht delen:

Advertenties