Onmiddellijke sluiting café TweeKeerBellen en Bascafé na coronabesmettingen

Van onze redactie
10 september 2020
Op basis van bron- en contactonderzoek uitgevoerd door GGD Gelderland-Zuid, heeft burgemeester Bruls als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid besloten om de Nijmeegse cafés TweeKeerBellen en Bascafé direct te sluiten in het kader van de volksgezondheid.
Deze onmiddellijke maatregel is genomen nadat een aantal bezoekers positief is getest op COVID-19. Bij TweeKeerBellen gaat het vooralsnog om 11 bezoekers en bij Bascafé om 17 bezoekers. Deze besmettingen zijn direct te herleiden naar deze cafés. Het is nog niet bekend of er ook werknemers van de cafés besmet zijn.

Vanaf vrijdag 11 september worden de registraties van bezoekers van TweeKeerBellen en Bascafé verder onderzocht en gebruikt bij het bron- en contactonderzoek van de GGD. Mensen die in de periode van 1 september t/m 10 september één of beide cafés bezocht hebben, worden dringend verzocht om bij klachten direct thuis te blijven en een afspraak te maken om zich te laten testen. Dit kan via 0800-1202. Klachten die passen bij corona zijn verkoudheidsklachten (zoals loopneus, hoesten, keelpijn), benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van geur- en/of smaak.

Nadere maatregelen

De komende dagen wordt er door politie en boa’s van de gemeente Nijmegen extra gecontroleerd bij horecagelegenheden, specifiek tijdens nachtelijke uren. Er zal een verder onderzoek komen in Nijmeegse horeca om meer duiding te krijgen over wat aan de hand is of kan zijn. Ook zal er op korte termijn met horeca via Koninklijke Horeca Nijmegen gesproken worden over de ontstane situatie. Ten tweede wordt er meer specifiek gecommuniceerd met studenten en  onderwijsinstellingen, zoals HAN en Radboud: de verantwoordelijkheid ligt immers niet alleen bij horecaondernemers, maar ook bij de studenten/horecabezoekers. Op basis van de uitkomsten van al deze zaken wordt een besluit genomen over nadere stappen.

Derde café in korte tijd

Vorige week werd ook café van Rijn gesloten nadat meerdere bezoekers en personeel positief getest waren op COVID-19. Wanneer het café weer open mag, is nog onbekend. 

Dit bericht delen:

Advertenties