Onmiddellijke sluiting café van Rijn

Lars Schwachöfer
1 september 2020
Op basis van bron- en contactonderzoek uitgevoerd door GGD Gelderland-Zuid heeft burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid besloten om het Nijmeegse café Van Rijn aan de Molenstraat direct te sluiten. Deze onmiddellijke maatregel is genomen nadat zeker 6 bezoekers en één personeelslid van het café positief zijn getest.
De bedrijfsleider van café Van Rijn laat weten dat personeel van alle bezoekers de gegevens noteert. Deze gegevens worden 14 dagen bewaard, conform de privacywetgeving. Na 14 dagen worden deze gegevens vernietigd, tenzij ze opgevraagd worden door de GGD. Tijdens bron- en contactonderzoek is gebleken dat een met COVID-19 besmet persoon bij café van Rijn is geweest. De GGD heeft de gegevens van de bezoekers van afgelopen twee weken opgevraagd. Uit deze gegevens blijkt dat 6 andere besmette personen gast waren bij café Van Rijn. Drie van hen kennen elkaar en bezochten het café op 25 augustus.

Ook één personeelslid blijkt positief getest op het coronavirus. Waar de 7 personen besmet zijn, is onbekend. Het café laat zien dat het de coronaregels strikt handhaaft, waaronder de anderhalve meter regel, maar laat ook zien dat niet iedere bezoeker correcte gegevens noteert. De bezoekers worden aan de hand van de ingevulde gegevens door de GGD op de hoogte gebracht. Omdat niet duidelijk is waar de besmettingen ontstaan zijn en de 7 personen in café van Rijn zijn geweest, is het café per direct gesloten. Op welke openbare plekken de besmette personen nog meer geweest zijn, bijvoorbeeld supermarkten of in het openbaar vervoer, is niet bekend. Alleen de horeca noteert gegevens van bezoekers.

Het café kan tot 14 dagen gesloten blijven, om het besmettingsrisico te voorkomen. De eigenaar van het café hoort later wanneer het café weer open mag. Mensen die van 25 augustus tot 1 september het café bezocht hebben, worden dringend verzocht om bij klachten direct thuis te blijven en zich te laten testen. Dit kan via 0800-1202. Klachten die passen bij corona zijn verkoudheidsklachten (zoals loopneus, hoesten, keelpijn), benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van geur- en/of smaak.

 


Dit bericht delen:

Advertenties