Man veroordeeld voor poging explosie woonhuis Gildekamp

Van onze redactie Lars Schwachöfer Dinsdag 21 Juli 2020
De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor een poging tot brandstichting, dan wel een poging om zijn voormalige woning tot ontploffing te laten komen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast wordt een zorgmachtiging afgegeven.

De man bracht op 8 juli 2019 zijn omgeving ernstig in gevaar door de gasleiding door te snijden en ten minste een uur lang zijn niet geventileerde (voormalige) woning in de Gildekamp vol te laten stromen met gas. Dat het uiteindelijk niet tot een explosie kwam, was niet aan de man te danken. Het bleef bij een poging, omdat er geen ontstekingsbron was die het mengsel van gas en zuurstof tot ontploffing kon brengen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank weegt bij de stafmaat mee dat het aannemelijk is geworden op basis van de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC), dat de man tijdens het plegen van het feit verminderd toerekeningsvatbaar was.

Zorgmachtiging

Door het PBC en de reclassering werd geadviseerd om een zorgmachtiging te verlenen in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz). De rechtbank oordeelt dat de man de noodzakelijke zorg en behandeling moest krijgen om de kans op herhaling te verkleinen. Om die reden wordt een zorgmachtiging afgegeven zodat de man de noodzakelijke zorg en behandeling binnen het civiele kader gaat krijgen.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.
Bekijk ook:

 > Bewoner Gildekamp aangehouden na opendraaien gaskraan


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.