Dit is Nijmegen in coronatijd

Van onze redactie
3 mei 2020
Een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.

Kinderen van ouders met cruciale beroepen krijgen sinds het begin van de crisis 24/7 opvang. In Nijmegen gebeurt dat onder andere bij KION Noord, bij Kindercentrum Jump. Clustermanager Trui de Klein vertelt wat dit allemaal inhoudt:

‘We zijn meteen begonnen met die noodopvang. Het was in de week dat ik net vakantie zou hebben, maar die heb ik natuurlijk meteen afgezegd. Toen hebben we als een gek die 24-uurs noodopvang geregeld. De praktische kant was heel snel gedaan; we kregen bedden van het Rode Kruis, lakens, bedspullen. En er hebben zich meteen 80 medewerkers aangemeld om hieraan mee te werken! Veel lastiger te regelen is de communicatie en organisatie rondom dit project, intern en met ouders. Ook mensen die geen contract hebben met KION zijn welkom. We hebben kinderen uit deze omgeving, maar ook uit Arnhem. Wij geven ook heel vroeg en in de avond opvang. Nachtopvang bieden we nu wel aan, maar daar heeft nog geen kind gebruik van gemaakt. We hebben zelf wel proefgeslapen in dit gebouw, om te ervaren hoe dat is.

Ouders mogen nu niet meer de groepen in. We hebben nu 59 kinderen, allemaal van ouders die in vitale beroepen. Die ouders zijn wel ontzettend blij met de opvang.

Het is een gigaklus, ook omdat geen dag hetzelfde is, en omdat er medewerkers preventief thuiszitten. Medewerkers vinden het fijn om te kunnen werken, maar zijn ook bezorgd over hun eigen gezondheid, zeker als we straks weer gewoon open gaan. Hoe bescherm je jezelf goed? Kinderen kunnen geen afstand houden, ouders brengen mogelijk van alles mee. Ik vind het nog wel een beetje spannend na 11 mei, de scholen gaan dan half open. De scholen zijn nu dicht, wij moeten alles regelen, en die maandag 11 mei moet het meteen kloppen. Ik werk harder dan ooit eigenlijk. Kinderen moeten door ouders opgehaald worden als ze een snotneus hebben, maar ja, is het een snotneus omdat je van buiten naar binnen komt, of echt een verkouden snotneus? Is die groen of helder? En dan moet je ouders bellen.

Ik zie mijn eigen kleinkind niet, ik let wel op, ben heel zorgvuldig met handen wassen en afstand houden, maar ik ben niet bang.

Ik heb boven een ‘stamtafel’ sinds corona, daar kun je met vieren met 1,5 m afstand zitten. We bespreken daar alle vragen die er zijn en dat zijn er veel. Het vraagt heel veel!

NB: Vanwege privacy zijn de aanwezige kinderen niet in beeld gebracht.

Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.


Dit bericht delen:

Advertenties