Dit is Nijmegen

Van onze redactie
22 maart 2020
Een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.

Capoeira geeft je lichaam kracht en flexibiliteit en je geest zelfvertrouwen, concentratie, moed en creativiteit. Bij Oficina da Capoeira wordt lesgegeven door Raymond Estagário Peninha, ook wel ‘veertje’ genoemd. Raymond beoefent deze sport ruim 16 jaar en geeft al 10 jaar les op de sportacademie, waarvan 5 jaar in wijkcentrum Titus Brandsma en ook bij ‘t Hert.

Capoeira is een krijgskunst met elementen van gevecht, acrobatiek, muziek, dans en rituelen. De elementen worden op elegante en magnetische wijze gecombineerd. Het spel wordt gespeeld door twee personen, waarbij de altijd aanwezige glimlach niet alleen het plezier in het spel symboliseert, maar ook dat Capoeirista’s niet bang zijn voor het komende gevaar.

Capoeira is een mooie sport waarbij je met zijn tweeën bezig bent. Tijdens het spel kan het zijn dat een ander het spel overkoopt en een nieuwe tegenstander uitzoekt middels indringend oogcontact. De tegenpartij trekt zich dan terug en het complete ritueel gaat gepaard met muziek, zang en dans.

Een van de leerlingen van Raymond is een jaar naar Belo Horizonte in de staat Minas Gerais in Brazilië geweest om daar les te krijgen van de ‘Mestre’, de hoogste leraar van deze krijgskunst. Aan de kleuren van de Corda (koorden) kun je zien welke graad een speler heeft. Naarmate het niveau van de Capoeirsta stijgt, worden de kleuren steeds donkerder.

Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.

(De foto's zijn enkele weken geleden genomen)


Dit bericht delen:

Advertenties