Dit is Nijmegen

Van onze redactie
15 maart 2020
Een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.

Sinds oktober 2007 wordt elke tweede zondag van de maand een cantate van Bach uitgevoerd in de sfeervolle Petruskerk in de wijk Hees. Dat is een hele organisatie; tussendoor oefent het koor en oefenen de musici apart. Op de middag voor de uitvoering repeteren koor en musici samen. Daarna eten ze samen een maaltijd, om de hoek bij dirigent Wouter van Haaften thuis.

Een hobo-speler vertelt: ‘Er is een heel goede sfeer hier, zowel onderling in het orkest, alsook met het koor. Dat heb je verder nergens, meestal bestaat er een kloof tussen koor en orkest. De sfeer is zo goed dat je blijft terug komen.’

De cantates zijn inmiddels een vaste traditie en telkens weer zit de kerk vol met enthousiaste luisteraars die zich laten inspireren door de muziek van Johann Sebastian Bach.

Dirigent Wouter van Haaften repeteert met enthousiasme en draagt zijn liefde voor Bach duidelijk uit. ‘Wat een muziek he!’, roept hij regelmatig uit.Hij is 50 jaar geleden met een studentenkoor begonnen met het dirigeren van Bachcantates en heeft dat in Nijmegen voortgezet. Dat begon ermee dat iemand tegen hem zei: sla jij de maat maar. En dat is hij blijven doen. In Utrecht en sinds 13 jaar ook in Nijmegen. Hij vertelt: ‘Samen met het koor, orkest, de vocale en de instrumentale solisten, en tenslotte dus met z'n allen, voeren we de cantate uit. Iedereen is daar actief bij betrokken. Het is iets van ons allemaal. Het is, om zo te zeggen, niet van buitenaf maar van binnenuit.’

In de avond zit de kerk inderdaad vol. De eerste rij is gereserveerd voor blinden en mensen met een rolstoel. Ook die rij zit helemaal vol. Alle bezoekers hebben de muziek voor zich en luisteren vol aandacht. Tot het slotlied, dan staat iedereen op om mee te zingen, van binnenuit.

Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.

 


Dit bericht delen:

Advertenties