Dit is Nijmegen

Lars Schwachöfer
25 augustus 2019
Een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.

Elke derde woensdag van de maand zijn ze te vinden in het centrum, de dames in paarse kleding met rode hoeden. De vrouwen zijn lid van de Red Hat Society, een internationale vrouwenorganisatie. De organisatie ontstond nadat de Amerikaanse Sue Ellen Cooper, na de toevallige aankoop van een rode vilthoed, een jarige vriendin een rode hoed gaf voor haar 55e verjaardag. Al snel werd de rode hoed een verjaardagscadeau voor al haar vriendinnen die 50 jaar of ouder werden. Geïnspireerd door de eerste zinnen van het gedicht 'Waarschuwing' van Jenny Joseph droegen zij en haar vriendinnen paarse jurken en hun rode hoeden toen zij een tearoom bezochten. Daar ontstond de naam 'Red Hat Society'. De oprichtster werd voortaan de queen genoemd.

Wanneer ik een oude vrouw ben, zal ik paars dragen
met een rode hoed, wat niet bij elkaar past en me niet staat
- Jenny Joseph

Na een artikel in een Amerikaans tijdschrift ontstonden als snel meerdere zustergroepen, zogenaamde chapters, allen bestaande uit vrouwen boven de 50 jaar, gekleed in paarse kleding met rode hoeden. Inmiddels zijn er meer dan duizend chapters over de gehele wereld. Thea van Loosbroek, queen Thea d'Or, richtte twaalf jaar geleden Chapter Nijmegen 1 op, bekend als Novio Madams. Thea vertelt dat zij voordat ze het Nijmeegse chapter oprichtte, lid was van een chapter in Deventer. In Nijmegen was er destijds nog geen chapter. Toen zij het chapter startte, werd ze de queen van Novio Madams.

Het Nijmeegse chapter bestaat uit 16 leden. Het is een hechte, gezellige vriendinnengroep, die alles met elkaar delen. Het jongste lid is 65 en het oudste lid 79 jaar. Elke derde woensdag van de maand komen zij samen in Café Biessels aan de Grote Markt. Dan hebben zij hun maandelijkse BPB, de bijpraatborrel. Naast een gezellig samenkomen is dit ook het moment waarop activiteiten besproken en gepland worden. De groep heeft vaste activiteiten zoals een high tea en nieuwjaarsavond, maar gaan geregeld gezamenlijk op pad, altijd in het paars gekleed, met een rode hoed. Ook sieraden en andere accessoires zijn paars en rood gekleurd. Het motto van Novio Madams is chique.

Het doel van de Red Hat Society is gezamenlijk plezier en vriendschap te hebben met leeftijdsgenoten in de middelbare leeftijd en ouder. Iedere vrouw kan zichzelf aanmelden bij
de Red Hat Society
. Want zoals ze zelf zeggen: ' Een red hatter kun je niet worden, een red hatter ben je. Dat zit in je.'

Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.

Dit bericht delen:

Advertenties