[column] LS 'Turbulent Weekje'

Tekst: Carolus
3 juli 2024

Misschien gaat de eerste week van juli 2024 wel als het begin van een heel nieuw tijdperk de geschiedenisboeken in.

Onopgemerkt, dat wel. De meeste mensen hebben dat niet in de gaten. In het verleden wisten mensen ook niet dat ze leefden in een tijdperk als Oudheid, Middeleeuwen of Verlichting. Die namen werden pas achteraf door wetenschappers op een bepaalde periode geplakt om aan te geven  dat het leven er toen heel anders uit kwam te zien dan in de tijd daarvoor.

De mensen in het hier en nu hebben het te druk met hun eigen leventje en hooguit oog voor wat er in hun directe omgeving gebeurt. Nijmegen loopt warm voor de Vierdaagseweek. De eerste reserveringsbordjes op de Via Gladiola staan er al weer. De verloedering van de centrumstraten door dakloze straatjunks, inbraken en vechtpartijen neemt alsmaar toe, straathoertjes hoeven zich niet meer te laten registreren en het verbod op Palestinaprotesten is opgeheven. Bovendien begint de vakantie en lonken verre oorden en warme stranden. Deze week zijn we vooral geïnteresseerd in de prestaties van Oranje, de optredens van Taylor Swift in de Arena en de bereikbaarheid van Down The Rabbit Hole.

Het zou zo maar kunnen dat heel andere gebeurtenissen van deze en komende week de komst van andere tijden inluiden.

Zondag verloor Macron de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen en hield Rutte een afscheidsspeech vanuit het torentje. Maandag nam Orbans Hongarije het EU voorzitterschap over, maandag werd met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht, dinsdag stond het nieuwe kabinet Schoof op het bordes en donderdag zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië.

Met `dank, dank, dank` beëindigde Mark Rutte zijn premierschap. Hij wilde niet zo maar langs de achterdeur te vertrekken zoals zijn voorgangers. Het is hem als langstzittende minister-president gegund.
Beste Mark, we zullen je missen, welgemeend of als kiespijn!

Hij stond niet alleen stil bij de hoogtepunten, maar ook zijn eigen `zwarte randjes` bij mistoestanden als Groningen en de toeslagenaffaire. Hij werd naar eigen zeggen pas een echte Europeaan en wereldburger na het neerschieten van de MH17 en door corona. `Als klein land is het belangrijk dat je niet alleen staat in een wereld die bol staat van onrust en bedreiging en we mogen blij zijn dat we zijn ingebed in de EU en de NATO, want samen sta je sterker`.

Dat `samen` stond centraal. Alleen samen komen we nationaal en internationaal deze turbulente tijden door. Laat hij na 14 jaar toch nog iets van visie zien? We zullen zien of hij als opperhoofd van de NATO de boel bij elkaar kan houden.

Drijft Frankrijk van Marine`s le Pen met de door haar RN-marketingafdeling gecreëerde en opgepoetste `ideale schoonzoon` Jordan Bardella als premier verder af naar rechts?

Heel radicaal rechts Europa hoopt het met Victor Orban voorop. Hij hoopt al zijn Europese rechtse makkers in een nieuw front te verenigen: `Patriots For Europe.` Zijn Tsjechische en Oostenrijkse kompanen heeft hij al binnen. In andere landen staan die te trappelen van ongeduld om zich bij die club aan te sluiten, maar twijfelen nog omdat er verkiezingen voor de deur staan of omdat ze net in de regering zitten. Orbans Europese patriotten willen vredesbesprekingen met Rusland en de wapensteun aan de Oekraïne stopzetten.

`Make Europe Great Again` is het komende halfjaar Orbans leus met Hongarije als voorzitter van de EU. Zoiets hebben we al vaker gehoord. Orban en de zijnen willen vooral minder Europa, waarin elk land achter gesloten grenzen onder leiding van een sterke  leider volkomen zijn eigen gang kan gaan. Met eerste en tweede rangs burgers, met onderdrukking van een kritische vrije pers, zonder onafhankelijke rechters en een bevolking die steeds meer vrijheden kwijt raakt

In de VS heeft het `Make America Great Again` geleid tot een tot op het bot verdeeld land, met twee oude opa`s die elkaar liegend of stotterend de tent uit vechten om de macht te krijgen of te houden. Het woord `samen` is in de VS al lang een vergeetwoord geworden. Trump als toekomstige president zal een regelrechte bedreiging worden voor de westerse democratie en samenwerking. Poetin en Xi Jinpin lachen zich kapot.

Voor dit soort autoritaire lieden betekent vrijheid alleen `als ik er zelf maar beter van word`, zowel financieel als wat macht betreft.
Macht hoort bij politiek. Zonder macht bereik je in de politiek niks.
Macht heb je nodig om iets te bereiken wat goed is voor het hele volk,  niemand uitgesloten. Helaas lukt dat niet altijd. Maar als je macht alleen wilt gebruiken omwille van het behouden van die macht en persoonlijk gewin ben je eigenlijk een dictator.

Waarom trappen zoveel mensen in die valkuil? Omdat in een democratie ook niet alles op rolletjes loopt. Omdat politici het vaak niet eens worden over de beste manier om het voor iedereen beter te maken en elkaar om de haverklap met slinkse woordspelletjes in de haren vliegen. In een democratie is het voor velen ook geen rozengeur en maneschijn en zijn er altijd mensen die van alles te kort komen.
Omdat `de gewone man en vrouw` zich aan deze politieke elite groen en geel ergeren.
Machtswellustige politici beloven iedereen met luide stem datgene wat hij of zij graag wil hebben of horen; minder belastingen, hogere lonen, minder criminaliteit, kortom de hemel op aarde. Als de mensen maar op hen stemmen. Ze weten drommels goed dat veel van die beloftes nooit kunnen waarmaken.

Deze lieden romantiseren ook het verleden, die goeie oude tijd dat het land nog groot, goed, rijk en gelukkig was. De schuld dat die tijd voorbij is geven ze dan aan een minderheid, mensen die wegens hun afkomst of uiterlijk lekker opvallen en als zondebok kunnen dienen. Zo`n verleden heeft echter nooit bestaan!

Maar de goedgelovige burgers trappen maar al te graag in al die drogredenen. Als makke schapen volgen die de wolf in schaapskleren.
Het is maar al te gemakkelijk als zo`n persoon alle problemen voor jou oplost, dus waarom zou je hem die kans niet geven. Dan hoef je zelf niet meer na te denken en kun je ondertussen in je eigen bubbel lekker doorgaan met de leuke dingen van het leven. Daar zorgt de grote leider trouwens ook wel voor door middel van `brood en spelen`.
Wegstemmen kun je hem niet meer, want met vrije verkiezingen is het dan snel gedaan.

Dat tijdperk kon de komende tijd zo maar eens beginnen. Ik wens u toch een prettige vakantie!

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024