[Column] LS 'Krentenbrij'

Tekst: Carolus
17 januari 2024

Geert Wilders heeft drie anti-islam-wetsvoorstellen, die in de ijskast lagen, teruggetrokken. Die waren volstrekt kansloos, maar wel belangrijke krenten uit de PVV-pap en voor velen toch grote stenen des aanstoots. Daarmee lijkt Wilders een signaal af te geven dat hij van goede wil is en hij en zijn PVV te vertrouwen zijn. Het is de vraag of dit gebaar voor de andere drie partijen voldoende is.

Vorige week kwamen de kopstukken van VVD, BBB, NSC en PVV bij elkaar in villa De Zwaluwenberg om onze grondwet, rechtsstaat en wat andere bijkomende zaken zoals financiën, migratie en wonen te bespreken.

Er heerste absolute radiostilte en het volk werd niets wijzer. Pieter Omtzigt trakteerde op een Twentse krentenwegge, een enorm krentenbrood vol met krenten, rozijnen en specerijen, waardoor de smaak voller en smeuïger wordt. Formateur Plasterk had hoogstwaarschijnlijk uit voorzorg zijn tandenborstel en tandpasta meegenomen. Caroline van der Plas keek ’s avonds naar een aflevering van ‘Ik Vertrek’. Een stille hint? Toch liever de luwte van een B&B dan de hectiek van de BBB?

Of deze driedaagse ’s avonds aan de bar geleid heeft tot teambuilding en een gevoel van ouwe-jongens-krentenbrood moeten we maar afwachten. In ieder geval blijven ze in gesprek. Pas begin februari weten we meer als de stand van zaken in de Tweede Kamer besproken wordt.

Misschien ligt de inhoud van de gezamenlijk opgepeuzelde  krentenwegge toch te zwaar op de maag en zitten er naast krenten in de pap toch ook heel vervelende steentjes tussen. Die kunnen niet alleen leiden tot tandengeknars maar ook tot een blijvende erosie van het eigen partij-glazuur, waardoor je uiteindelijk als een tandeloze tijger aan de kant blijft staan. Reken maar dat elke krent in ieder geval door VVD en NSC zorgvuldig gewogen wordt.

De formatie kan in ieder geval nog lang duren. Een krentenwegge - inmiddels Unesco immaterieel erfgoed - krijg je voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum met één gezin niet op.

Hoe lang is de houdbaarheidsdatum van een formatie? In ons land duren de kabinetsformaties na de oorlog gemiddeld 103 dagen, maar in 2017 al 225 dagen en als uitschieter in 2021 met liefst 299 dagen. Da’s nog niets in vergelijking met de laatste in België: 494 dagen. In de Lage Landen horen lange formaties inmiddels tot het immaterieel erfgoed!

Alweer een traditie rijker, alhoewel onze politieke krentenwegers en krentenkakkers de smaak er niet voller en smeuïger op maken. Het vertrouwen in deze koekenbakkers wordt er niet beter op.

De demissionaire kabinetsleden gaan ondertussen niet op hun krent zitten wachten tot er een nieuwe ploeg op het bordes staat en kiezen voor interessante en lucratieve functies elders.

Reken maar dat Mark Rutte de kalender goed in de gaten houdt. Hij solliciteert ook naar een andere baan, namelijk naar die van secretaris-generaal van de NATO en die wordt op 9 juli gekozen. Vanaf vandaag nog 174 dagen! Duurt de formatie langer of komen er onverhoopt nieuwe verkiezingen dan kan hij naar dat baantje fluiten. Als hij tenminste tegen die tijd het zinkende schip ook al niet verlaten heeft en geen actieve herinnering meer heeft aan zijn 12 jaar als minister president.

Wie niet hoeft te zoeken naar een functie elders is Hubert Bruls. Van onze gemeenteraad mag hij nog zes jaar burgemeester blijven. Ik wens hem oprecht veel succes met deze zware klus. De goede man is de laatste jaren duidelijk gegroeid in zijn baan. Enerzijds is hij de gemoedelijke burgervader, anderzijds legt hij zijn vinger steeds vaker op zere plekken.

Zo’n zere plek was er afgelopen zaterdag ook weer toen activisten van Extinction Rebellion niet wilden overleggen over het verloop van de route van hun demonstratie. Nee, van Bruls geen demonstratieverbod, maar vanwege hun eigen veiligheid en die van al die andere burgers wel goede afspraken maken. Dat deed XR niet.

Bruls noemt XR een onbetrouwbare organisatie. 'Door kruispunten te blokkeren brengen de demonstranten zichzelf in gevaar. Dat zullen we nooit toestaan, ook niet als het met ons is overlegd. Deze mensen zeggen dat het hen gaat om de toekomst van de aarde. Maar ze ontregelen de samenleving.’ Beter kun je het niet zeggen. Extinction Rebellion versnelt haar eigen bederf, de houdbaarheidsdatum komt akelig dichtbij! Hun krenten smaken steeds vaker naar zure pruimen!

Daarnaast maak Bruls zich grote zorgen over te weinig politieagenten en te veel verwarde personen die voor overlast zorgen en de weg kwijt zijn.

Ook onze gemeenteraad is de weg en de kluts weer eens helemaal kwijt. In dit geval de ‘inclusieve’ brug over de Waalhaven. Een brug zonder nut en noodzaak naar nergens voor maar liefst 3,7 miljoen euro. Met een wandelingetje van hooguit 350 meter kom je er ook!

Eerst vindt een meerderheid in de raad dat zo’n bruggetje er moet komen. Dan blijkt dat rolstoelers er niet overheen kunnen. Nieuw plan: met een liftje zelfs eerst goedkoper, maar dan toch uiteindelijk 1,1 miljoen extra! Oei, duur bruggetje. De gemeentebegroting vertoont toch al een gat van minstens 5 miljoen euro!

Van GroenLinks en Stadspartij Nijmegen moet die inclusieve brug er hoe dan ook komen. Van GroenLinks snap ik dat nog wel. Hun wethouder Noël Vergunst zegt dat er al zes ton aan ontwerpkosten zijn uitgegeven.

Dan kunnen die extra miljoenen er ook nog wel bij. Het gaat immers om het principe van een ‘inclusieve stad’. Dat de gemiddelde Nijmegenaar daarvoor uiteindelijk ongevraagd de rekening moet betalen vertelt hij er niet bij. Gebeurt wel vaker!

De in Nijmegen nog steeds onafhankelijke PvdA van Charlotte Brand haakt af: 'liever geen brug dan een te dure brug’!

Van de Stadspartij, onze eigen volkspartij, snap ik het al helemaal niet. Wat is dit? Hebben ze vergeten van wie ze hun stemmen hebben gekregen? Uit welke wijken die stemmen kwamen? Zijn ze aan het pluche verslaafd?

De andere coalitiepartij D66 maakt het nog bonter en houdt vast aan het eerste plan zonder rolstoelopgang. ‘Elke locatie moet toegankelijk zijn, niet elke route erheen moet per sé altijd toegankelijk zijn’. Met andere woorden: je kunt never nooit bij die brug komen, maar je kunt er wel overheen!

Kortom, de vertrouwde Nijmeegse snack: oliedommebollen met hier en daar een krent die geheid leidt tot constipatie!

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties