[column] LS `Duizend bommen en Granaten!`

Column
Tekst: Carolus
3 januari 2024

Wie kent deze beroemde kreet van kapitein Haddock, de vloekende, whisky drinkende metgezel van Kuifje, niet? Het was een kreet van opperste verbazing als deze woeste zeebonk zich weer eens ergens kwaad over maakte. Nederland was toen nog een stil rustig land en `Duizend bommen en granaten` kenden we alleen maar uit de stripverhalen van Kuifje. 

Dat is totaal veranderd. We kijken er niet meer van op als dagelijks Gaza en Oekraïne door honderden bommen en granaten letterlijk worden omgeploegd. Of dichter bij huis, als er in onze grote steden woonhuizen door criminelen worden opgeblazen. Bommen en granaten horen inmiddels bij het dagelijks leven. Geweld is normaal geworden. We halen onze schouders op, gaan door met ons leventje en doen lekker waar we zelf zin in hebben!

Met oud en nieuw veranderden complete woonwijken in ons land weer in oorlogszones. Het geweld van dronken, doorgesnoven opgefokte testosteronbommen keerde zich zoals gebruikelijk niet tegen een vijand van buitenaf, maar tegen eigen politieagenten en hulpdiensten.

`Knallend het jaar uit` krijgt zo een heel andere dimensie. Het lijkt wel alsof alle opgekropte onvrede er dan in één keer uit moet en mag, omdat het volgens onze vuurwerkadepten `traditie` is. Een horrornacht als traditie? Horen agressie, brandstichting, vernielingen, gewonden en zelfs doden daar ook bij? Zijn de vuurwerkslachtoffers `Collatoral Damage`, bijkomende schade, die we vanwege die traditie maar voor lief moeten nemen?

Slechts 14% van alle Nederlanders steekt vuurwerk af. Die minderheid zorgt er voor dat ons land per hoofd van de bevolking wereldwijd op de eerste plaats staat wat het afsteken van `consumentenvuurwerk` betreft. Een triest record. Maar volgens de adepten is het een grondrecht waar je niet aan mag komen! Wel of geen vuurwerkverbod, `Dikke Doei`, dat maak ik zelf wel uit!

Terwijl er hier onbesuisd op los werd geknald, sloegen in Oekraïne de bommen en granaten weer in en verloren onschuldige mensen het leven. Daar snakken ze naar niets anders dan een oorverdovende stilte, rust en vrede.

Rust en vrede lijken verder weg dan ooit. De onverdraagzaamheid wordt steeds groter. Het vertrouwen dat we ooit in elkaar hadden begint behoorlijke scheuren te vertonen.

Mensen luisteren steeds minder naar elkaar en benadrukken eerder hun verschillen dan hun overeenkomsten. Ze praten nauwelijks meer met anderen die niet in hun bubbel zitten. En zo`n bubbel heeft de absolute wijsheid in pacht, de rest is minderwaardig. Wij tegen zij! Polarisatie en geweld zijn de gevolgen.

Dat zie je trouwens niet alleen in Nederland. Gevaarlijke tegenstellingen zie je in de hele wereld. Heel wat generaals uit NATO-landen waarschuwden de afgelopen weken dat we ons moeten voorbereiden op een nieuwe Koude Oorlog of zelfs een hele echte met Rusland. Zij pleitten voor een forse uitbreiding van het leger en herinvoering van de dienstplicht. De wapenindustrie draait op hoge toeren.

Alleen Paus Franciscus wil daar een einde aan maken en roept op tot vrede. Hij is een roepende in de woestijn. Poetin lacht zich kapot en denkt: `Hoeveel soldaten heeft deze broze, krakkemikkig kromgetrokken oude man? De speelgoedsoldaatjes van zijn Zwitserse Garde boezemen mij weinig angst in.` Niet alleen Poetin denkt er zo over. Het aantal machtshongerige, niets en niemand ontziende despoten neemt alsmaar toe. 

Dit jaar gaat de helft van de wereldbevolking naar de stembus en kiest nieuwe leiders. Daaronder ook sterke mannen van de firma Lef & Co, die gecamoufleerd met een democratisch sausje, beloven hun land uit de `ellende` te halen en weer `groot en sterk` te maken. 

Zij hebben duizenden bommen en granaten klaar liggen om hun argumenten kracht bij te zetten. Het democratisch Europa kan niet veel anders dan hetzelfde te doen en zich hiertegen eveneens te bewapenen. `Wie de vrede wil, moet zich op de oorlog voorbereiden`, zeiden de oude Romeinen al.

Het wordt er niet vrolijker op. Het liedje van Doe Maar: `Voordat de bom valt` spookt de laatste tijd continu door mijn hoofd.

Misschien kan ik beter luisteren naar `de Engelbewaarder` die het gewone klootjesvolk waar u en ik bij horen, beschermt tegen duizend bommen en granaten. 

Doe er zelf ook iets aan en trap niet in de sprookjes van zo`n type machtswellusteling. In de woorden van kapitein Archibald Haddock: Coloradokever, omgekeerde ezel, druifluis, kleine adder, hapschaar, in egelvet gebraden gehaktbal, kropdrager, krulparasiet, kwijlerig koorknaapje, maskeradevrijbuiter, nogavreter, mislukte handelaar in tweedehands vogelmest, stuk oerwoudgebroed, toneelgeneraal, overjarige marmot, straalbulldozer, vetgemeste vogelverschrikker, of nog zo`n driehonderd andere benamingen die niet voor woke-oortjes geschikt zijn.

Hel, donder en vagevuur, zo`n scheldpartij lucht op! 

Ik wens u een gelukkig 2024 zonder bommen en granaten. Blijf gezond, blijf luisteren naar je medemens, zoek de humor en drink op tijd een borrel. 

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024