[Column] 'Meelkers Malingen': ''Hoogwater'

Door: Frerik Meelker
10 januari 2024

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

Zelden heb ik haar zo hoog zien staan. De Waal neemt haar ruimte. Uiterwaarden stromen vol en het einde is nog lang niet in zicht.

Eventjes komt de winter terug, maar het water is nog lang niet weg. De Waal blijft grauw en grijs stromen. Er komt nog heel wat op ons af.

Een lange aaneenschakeling van grijs en guur weer met meer neerslag dan wij ooit hebben gemeten.
Wij zijn al langer bezig één schuldige aan te wijzen voor deze verandering. Zijn wij vergeten een rekening te betalen om dit zoveelste milieu-debacle op te lossen?

Hoe dan ook zullen wij ons moeten aanpassen. Waarschijnlijk op meerdere gebieden. Klimaatadaptatie heet dat.
Er zijn nog steeds gemeenten die de woningnood willen oplossen met buitendijkse nieuwbouwprojecten. Zo is er in 2012 nog een lieve duit uitgegeven aan de verplaatsing van een woonboerderij bij Lent. Laat de Groningers het maar niet horen!

Het water, het element waar wij als land onze identiteit aan verbinden, de waterwegen die ons veel welvaart hebben gebracht, dreigen nu onze woningen binnen te stromen.

Door de stijging aan beleid en regelgeving lijkt de kloof tussen politiek en bevolking steeds breder te worden. De dijken van onze sociale cohesie raken verzadigd en enkele breken daadwerkelijk door. Her en der plaatsen wij zandzakken, maar er is op de duur geen redden meer aan. Onze nationale badkuip loopt vol.

Afgelopen weekend is de temperatuur gedaald en zien wij blauwe vorstluchten. Koning Winter zal zich niet laat verdrijven. Met de kou komt de zon, maar de rivieren zullen niet dicht vriezen. Net te weinig koude nachten die uiterwaarden in grote ijsbanen veranderen.

Misschien te laat voor een mooie kerstkaart, maar een prachtig begin van een nieuw jaar.

Lees hier de vorige column van Meelker.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen