[Column] 'Meelkers Malingen': 'Verschillen en genieten'

Door: Frerik Meelker
27 december 2023

In de afgelopen weken buitelden wij over de kerstmarkten, ballen, lampjes in allerlei soorten en kleuren. De exotische kerstman en zijn attributen zijn dominant in het straatbeeld. In iedere stad zijn er buurten die bijna zo verlicht zijn als een landingsbaan.

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

Via alle media beuken de in bijna verplichte eindsprint aan overdaad. Vrede op aarde lijkt verder weg dan een jaar geleden.
'Graaiflatie', is het woord van het jaar. Ook deze maler geeft zich over aan deze gemeenschappelijke graaimanie en zo moet het ook zijn. Het glazenhuis was weer eens een groot succes! Nijmegen is gul en gezellig.

Het is een rijkdom om de keuze te hebben. Zelf denk ik met Kerst terug aan de kindertijd van mijn vader, een tijd lang voordat ikzelf en zoiets als het internet bestonden. Ee samenleving met minder prikkels en een heel andere snelheid.

Kerstavond, een groot gedeelte van Nijmegen ging nog plichtsgetrouw naar de nachtmis, een van de mooiste diensten van het jaar.
Na deze mis deden de Meelkers zich tegoed aan rolpens met goudrenetten. Het heeft zijn naam en ingrediënten niet mee; maagwand gevuld met restvlees en ingemaakt in zuur. Ook in mijn directe omgeving zijn er maar enkelen die dit gerecht kunnen waarderen.
Ik laat het na om een pleidooi af te steken voor deze vorm van kop-tot- staart-consumptie uit een tijd waar vlees echt een luxe product was. 

Geladen door nostalgische gevoelens ging ik op zoek naar dit zeldzame product; `Er is bijna geen vraag meer naar`. `Dat wordt niet meer gemaakt`.  Een enkele keer wist men helemaal niet wat voor product ik bedoelde. Toen ontdekte ik slagerij: `Yvo Mulder`, een kleine uiterst ambachtelijke slagerij met authentieke uitstraling aan de Fagelstraat. Met en ruime verzameling van vleesproducten straalt de winkel  een klassiek vakmanschap uit. Het ging hier niet om ingekochte fabrieksproducten, maar op locatie bereide rolpens zo uit de pot met zuur. Dankzij Mulders vakmanschap geniet ik voor mijn wijlen in Nijmegen geboren vader. Hij zou eerste kerstdag 69 zijn geworden.

Ik hoop dat iedereen op zijn manier heeft kunnen genieten en delen en dat wij kunnen verbinden en mogen verschillen. 

Lees hier de vorige column van Meelker.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen