Honderden kilo's vuurwerk in beslag genomen bij grenscontrole

Van onze redactie
28 december 2023

De politie houdt vandaag een vuurwerkcontrole aan de grens bij Wyler. Even na 12 uur vanmiddag was al meer dan 500 kilogram vuurwerk in beslag genomen.

Ook dit jaar geldt in Nijmegen weer een verbod op het afsteken van vuurwerk. Het bezit van vuurwerk is niet verboden, omdat dit aan landelijke regels gebonden is. Ook de verkoop wordt niet verboden. Toch kozen veel mensen er afgelopen jaren voor hun vuurwerk in Duitsland te kopen. Zo ook dit jaar, blijkt vandaag op de eerste verkoopdag van vuurwerk. En zoals van ouds houdt de politie dus ook weer een grenscontrole.

Vuurwerk kopen in Duitsland en vervolgens meenemen naar Nederland, is niet verboden. Mits het vuurwerk aan de Nederlandse regels voldoet en het maximaal 25 kilogram is. Een groot deel van het vuurwerk in Duitsland voldoet echter niet aan de nieuwste Nederlandse regels. Zo zijn veel zogeheten 'potjes' gevuld met meer knalkruit en zijn vuurpijlen, knallers en romeinse kaarsen verboden. Veel kant en klare pakketten zijn gevuld met minstens 1 van bovengenoemde artikelen.

Rond het middaguur maakte de politie bekend al meer dan 500 kilogram vuurwerk in beslag genomen te hebben. Elke auto vanuit de richting Kranenburg en Kleve werd gecontroleerd. Iedereen die meer dan 25 kilogram vuurwerk of verboden vuurwerk in de auto had liggen, moest deze inleveren. Ook werden meerdere boetes uitgeschreven. De controle zal nog enige tijd aanhouden en ook aankomende dagen zullen controles in het grensgebied gehouden worden.

En als je dan toch alleen legaal vuurwerk gekocht hebt, let dan op dat het niet afgestoken wordt binnen de Nijmeegse gemeentegrens; overtreders van het lokale afsteekverbod riskeren een boete van €100 en volwassenen een aantekening op het strafblad. Kijk voor meer informatie op nijmegen.nl/vuurwerk


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen