Oud & Nieuw in Nijmegen? Alleen met ‘kindervuurwerk’

Van onze redactie
14 december 2023

Het is het hele jaar verboden om vuurwerk af te steken in Nijmegen, ook met Oud & Nieuw. Nijmegen heeft dit jaar voor de vierde keer een jaarwisseling met een lokaal vuurwerkverbod. Dit doet de gemeente omdat er te veel verwondingen, dierenleed, geweld tegen hulpverleners, luchtvervuiling, letsel en gezondheidsschade, vuurwerkafval, forse materiële schade en maximale inzet van hulpdiensten was. 

Alleen 'kindervuurwerk' mag
Op de verpakking van vuurwerk staat een code die aangeeft om welke soort het gaat. Iedereen vanaf 12 jaar mag ‘kindervuurwerk’ afsteken (categorie F1). Denk bijvoorbeeld aan sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes. 

Verboden: al het andere vuurwerk
Alle andere soorten vuurwerk afsteken is verboden in Nijmegen (categorie F2, F3 en F4). De verkoop van siervuurwerk (categorie F2) via officiële verkooppunten is door landelijke regels nog wel toegestaan. Overtreders van het lokale afsteekverbod riskeren een boete van €100 en volwassenen een aantekening op het strafblad. In veel andere gemeenten is het afsteken van F2- èn F3-vuurwerk wel toegestaan. Als iemand tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk (categorie F4) wil laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen. Kijk voor meer informatie op nijmegen.nl/vuurwerk

Heeft u overlast van vuurwerk?
Overlast van vuurwerk kunt u melden bij de gemeente via Meld & Herstel. Bij direct gevaar, bel de politie: 112. 

Toezichthouders en politie kunnen niet altijd direct op een melding afgaan. De meldingen worden vooral gebruikt om te weten op welke locaties de meeste overlast is. Op die locaties surveilleren toezichthouders vaker en wordt indien nodig samen met politie en jongerenwerk een specifieke aanpak gemaakt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen