Man veroordeeld voor aandeel in rellen rondom NEC-Vitesse

Van onze redactie
28 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een man uit Beuningen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 220 uur. Daarbij moet de man ook een schadevergoeding betalen. Hij maakte zich na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in Nijmegen op 17 oktober 2021 schuldig aan openlijk geweld. 

Op 17 oktober 2021 liep het tijdens en na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in Nijmegen uit de hand. In en rondom stadion De Goffert maakte een grote groep personen zich schuldig aan openlijk geweld. Dit geweld was vooral gericht tegen de politie. 

Openlijk geweld

De man moest zich verantwoorden voor het gezamenlijk plegen van openlijk geweld. Hiervan is sprake als het geweld is gepleegd door en vanuit een groep. Niet vereist is dat een verdachte zelf ook geweld gebruikt. Een verdachte moet wel een wezenlijke bijdrage leveren aan het geweld en niet alleen getalsmatig aansluiten. 

Geweld tegen politie

Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan de openlijke geweldpleging na afloop van de voetbalwedstrijd. Op videobeelden is te zien dat het er die dag zeer heftig aan toe ging. De groepen geweldsplegers hebben buitensporig geweld gebruikt tegen hekwerken, verkeersborden en politievoertuigen. Nog kwalijker vindt de rechtbank het geweld tegen politiemensen en -paarden.

Er was sprake van een extreme situatie waarbij veel chaos heerste en enorme schade is aangericht. Politieagenten die gewoon hun werk deden zijn op ontoelaatbare wijze belaagd en kregen het gevoel  in een oorlog te zijn beland. De man maakte deel uit van 1 van de groepen geweldplegers. Hij ging het geweld niet uit de weg, maar leverde hier juist een actieve en wezenlijke bijdrage aan. 

Strafoplegging

De rechtbank legt aan de man – gelijk aan de eis van de officier van justitie - een voorwaardelijke celstraf op van 2 maanden. Daarbij legt de rechtbank hem een taakstraf van 220 uur op. De rechtbank kijkt bij de strafbepaling naar uitspraken in vergelijkbare zaken en bij wat aan de medeverdachten in deze zaak is opgelegd. 

Schadevergoeding

De man is verder aansprakelijk voor de ruim 50 duizend euro schade die de politie leed als gevolg van de rellen. Ook is de man aansprakelijk voor de ruim 12 duizend euro schade die 1 van de agenten als gevolg van de rellen heeft geleden. Aan 5 andere agenten moet de man respectievelijk 650 en 850 euro betalen. Bij alle toegewezen vergoedingen bepaalt de rechtbank dat sprake is van groepsaansprakelijkheid. 

Eerdere veroordelingen

Verschillende personen zijn al eerder veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen