Cel- en taakstraffen voor aandeel bij rellen NEC-Vitesse

Van onze redactie
12 januari 2023

De politierechter heeft op woensdag 11 januari 2023  3 mannen veroordeeld voor hetplegen van openlijk geweld na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in Nijmegen op 17 oktober 2021. De politierechter legt een 28-jarige man uit Nijmegen een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 3 voorwaardelijk op. Een 43-jarige man uit Nijmegen en een 24-jarige man uit Millingen aan de Rijn krijgen beiden een taakstraf van 120 uur en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moeten 2 van de mannen een schadevergoeding betalen. 

Op 17 oktober 2021 liep het tijdens en na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in Nijmegen uit de hand. In en rondom stadion De Goffert maakte een grote groep personen zich schuldig aan openlijk geweld. Dit geweld was vooral gericht tegen politie. Naar aanleiding van deze rellen stonden op 11 januari 2023 3 personen terecht voor de politierechter. 

Openlijk geweld in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen

In alle 3 de zaken moesten de mannen zich verantwoorden voor het plegen van openlijk geweld. Hiervan is sprake als het geweld is gepleegd door en vanuit een groep. Niet vereist is dat een verdachte zelf ook geweld gebruikt. Een verdachte moet wel een wezenlijke bijdrage leveren aan het geweld. De politierechter moest per zaak op basis van het aangeleverde dossier oordelen of de mannen een rol hadden bij de rellen en welke dat is geweest. Daarnaast moest de politierechter letten op het aandeel van elke verdachte bij dat geweld.

Zaak 28-jarige Nijmegenaar

De rechter vindt bewezen dat de man geweld heeft gebruikt door meermalen tegen een politiebus te trappen, met kracht een stok naar deze bus te gooien en door op deze politiebus te springen om vervolgens meermalen te trappen tegen de voorruit. Volgens de rechter heeft hij hierdoor een wezenlijke bijdrage geleverd aan de openlijke geweldpleging. De rechter legt 4 maanden cel op, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke deel zit een proeftijd van 3 jaar. Daarbij is de man hoofdelijk aansprakelijk voor de ruim 50 duizend euro schade die de politie als gevolg van de rellen heeft geleden. 

Zaak 43-jarige Nijmegenaar

De rechter vindt bewezen dat deze man een wezenlijke bijdrage aan het openlijk geweld heeft geleverd door met een NEC-vlag een slaande beweging richting een politiepaard te maken en vervolgens met deze vlag in de handen tegenover de politie opruiende gebaren te maken. De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 120 uur. Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechter een proeftijd van 3 jaar. Daarbij is de man hoofdelijk aansprakelijk voor de ruim 5.700 euro schade die de gemeente Nijmegen als gevolg van de rellen heeft geleden.

Zaak man uit Millingen aan de Rijn

De man herkende zichzelf op de beelden. Hij zou naar huis gaan, maar liet zich - naar eigen zeggen  door groepsdruk – meeslepen met zijn vrienden die bij de rellen stonden. De man gedroeg zich tijdens de rellen provocerend en sleepte met takken en dranghekken. Daarmee heeft ook deze man een wezenlijke bijdrage aan het openlijk geweld geleverd. Net als de officier van justitie vindt de politierechter dat de man een taakstraf van 120 uur moet uitvoeren.  Verder krijgt de man een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

Eerdere veroordelingen

Op dinsdag 10 januari 2023 stond  een 26-jarige man uit Nijmegen voor de politierechter. De politierechter veroordeelt de man voor openlijk geweld en spreekt de man vrij voor belediging van agenten. De politierechter legt 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een taakstraf van 200 uur uitvoeren. Tot slot wijst de rechtbank de vordering van de politie hoofdelijk deels toe tot een bedrag van ruim 40 duizend euro. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen