[Column] 'Meelkers Malingen', Statiegeldregeling en systeemcrisis

Door: Frerik Meelker
4 oktober 2023

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

In mijn allereerste maling maakte ik de koppeling tussen de toen net ingevoerde statiegeldregeling op blikjes en flesjes en de kansenongelijkheid.

Inmiddels, een aantal weken later, worden wij goedwillende burgers geconfronteerd met plakkerige supermarkten en een tekort aan en kapotte inleverpunten. Zoals te verwachten was het huilen geblazen door verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Van Veldhoven, gaven de betrokken supermarkten niet thuis en hadden velen van ons de nodige kritiek op de mensen die een klein voordeeltje haalden uit dit zoveelste succesverhaal vanuit Den Haag.

De fanatiekelingen onder de statiegeldverzamelaars gaan er in ons Nijmegen op vooruit. Menig verzamelaar heeft inmiddels een vaste route en een geroutineerde manier van werken. De zomerfeesten waren een welkome bonus, waar dan de consumenten en exploitanten van hoog geprijsd evenementenbier weer over klaagden. Onze straatpiraten zagen hun kans schoon en lachend verzamelden zij hun buit. Ze investeerden in werkkleding en aten beter.

Eén van hen vertelde mij dat hij nu tegenwoordig zelfs treinkaartjes koopt. Nog even en ze schrijven zich met behoud van uitkering in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder enige zekerheid.

Vooralsnog is dit zoveelste debacle kenmerkend voor de Nederlandse systeemcrisis. Noch bedrijven noch wij als burgers laten zich dwingen. Beleidsmakers lijken te genieten van dit geplak, ze kleven maar wat graag aan het pluche van de macht.

Het is wachten op een globale plasticsoep waarin zelfs de grootste windmolenparken vastlopen.

Lees hier de vorige column van Meelker.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen