[Column] 'Meelkers Malingen', 'Zweet en koopavonden'

Door: Frerik Meelker
20 september 2023

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

Anders dan tijdens het schrijven van mijn vorige maling, bleek de zomer meteorologisch dan wel voorbij, maar gaf de zomer zich allesbehalve gewonnen. Meerdere nachten was het baden in het zweet een airconditioning.

Uiteraard is het ongemak en geplak door een te warme nacht een enorm eerste-wereldprobleem. Toch maar een probleempje in vergelijking met verscheidene buitenlanden waar er geen daken meer zijn en geliefden en naasten zijn meegesleurd of bedolven onder modder en puin door  meedogenloze natuurkrachten.

Toch lijkt er bij de middenstand van ons mooie Nijmegen een stille, veel kleinere ramp gaande te zijn. Tijdens een klein rondje door het centrum valt mij op dat er steeds meer vertrouwde ondernemingen hun deuren gesloten houden tijdens ooit zulke gezellig drukke koopavonden.

Het loont voor veel kleine ondernemers simpelweg niet meer om de winkel open te houden. Ons leven en consumentengedrag is in de praktijk net zo onvoorspelbaar als het weer.

In tegenstelling tot de grotere ketens hebben de kleinere spelers simpelweg niet de marge om hierop te schakelen. Het lijkt een tijd waarin de meesten voor iedere verdiende euro harder moeten zweten dan voorheen.

Zo worden consumenten en ondernemers allebei bedolven onder het puin van het neoliberalisme en de modder van het van het ons ooit zo heilige macro-economische groeimodel. Hoelang gaat het duren voordat de lente weer gaat beginnen?

Lees hier de vorige column van Meelker.


Dit bericht delen:

Advertenties