Vondst van de maand uit het Archeologisch Depot

Van onze redactie | Foto via Facebook gemeente Nijmegen
15 september 2023

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderlandaan de Nieuwe Dukenburgseweg (op de illustratie een impressie van het toekomstige gebouw) licht de gemeente op haar Facebookpagina regelmatig een vondst van het depot uit.

Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de vondst van Heroen. Hij is archeoloog en specialist Tweede Wereldoorlog archeologie bij de gemeente Nijmegen en laat een van zijn favoriete vondsten zien, een propellorblad. 

“Mijn mooiste vondst uit het depot is een propellerblad van een Duitse BF-109 G6 jager. De piloot, Helmut Sainisch, maakt op 31 januari 1944 rond 15.00 uur een noodlanding op het Zuiderveld ten hoogte van wat nu de Keizer Hendrik VI-singel is. In het blad zit nog een gat van een van de kogels die het vliegtuig hebben geraakt tijdens een luchtgevecht. De piloot raakt lichtgewond, maar het vliegtuig blijft als wrak achter. Het propellerblad raakt zelfs in de bodem waar wij het meer dan 70 jaar later weer hebben opgegraven. De propeller vind ik extra leuk, omdat hij vooral de aandacht trekt van kinderen die er van alles over willen weten. En ik vind het leuk om erover te vertellen. Wie weet zitten daar weer nieuwe archeologen bij. Zo ben ik ook begonnen. Als 7-jarig jongetje mocht ik de vondsten uit de Tweede Wereldoorlog zien die mijn grote neef met zijn metaaldetector had gevonden.”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het op de website van Nijmegen Winkelsteeg Archeologisch Depot

Foto via Facebook gemeente Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen