Nieuw archeologisch depot stapje dichterbij

Van onze redactie
12 januari 2023

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland gaan samenwerken op één locatie om de archeologische vondsten te bewaren. Op dit moment worden de archeologische stukken nog op meerdere plekken bewaard. De partij die het ontwerp en de uitvoering gaat doen voor het nieuwe gebouw aan de Nieuwe Dukenburgseweg is nu geselecteerd. Het nieuwe depot wordt het grootste archeologische depot van Nederland. 

Het nieuwe gebouw sluit aan op het bestaande depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21 in Nijmegen waar nu de gemeentelijke vondsten worden bewaard. Het nieuwe depot zal in de toekomst ook gebruik maken van een deel van de ruimtes in het huidige depot. De Gelderse vondsten zijn nu over 3 locaties verspreid en worden beheerd door het Valkhof Museum en Museum Kam.

Het Archeologisch Depot gemeente Nijmegen en provincie Gelderland is een van de 1e zichtbare vernieuwingen in de ontwikkeling van Winkelsteeg, het gebied waar veel nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen komen. De verwachting is dat in juni 2023 de nieuwbouw start.

Toekomst
Het nieuwe gezamenlijke depot  gaat voldoen aan de eisen van deze tijd. Hierbij  wordt gebruik gemaakt van de constante bodem temperatuur waardoor nauwelijks installaties nodig zijn om de juiste bewaarcondities te krijgen. Door de samenwerking maken we het beheer van de archeologische vondsten efficiënter en kunnen we kennis delen. Door de nieuwbouw verbeteren we de kwaliteit van de opslag van archeologische vondsten. Zo zorgen we er voor dat waardevolle vondsten ook in de toekomst beschikbaar blijven.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen