[Column] LS 'Vallende en rijzende sterren'

Tekst: Carolus
16 augustus 2023

Bij bosjes vielen ze de afgelopen nachten neer. De Perseïden, vallende sterren, flitsten met meer dan 200.000 kilometer per uur richting aarde. Als je er voor bent opgestaan en ze hebt gezien, mag je voor elke vallende ster een wens doen.

Je mag zo`n wens echter nooit hardop uitspreken. Dan gaat hij niet in vervulling. Ik hoop voor u dat al die onuitgesproken wensen uitkomen.

Natuurlijk prikkelen ze wel onze nieuwsgierigheid.

Misschien wilt u zelf wel een ster worden; bekend, beroemd en ontzettend rijk. Misschien uitblinken in je werk, of wat dichter bij de grond gewoon wat geluk hebben met je gezondheid, in de liefde, wat meer centen in de pocket of eindelijk dat betaalbare eigen dak boven het hoofd.

Misschien hoort u ook wel tot die honderdduizenden mensen die hopen dat er in de politiek en samenleving nou eindelijk wat gaat veranderen. Dat politici niet alleen voor zichzelf willen stralen, maar dat zij er zijn voor alle Nederlanders, allemaal sterretjes, die ieder op eigen manier eindelijk ook wel eens willen fonkelen. Veel aandacht hebben al die gewone sterretjes de afgelopen jaren niet gekregen. Die ging vooral uit naar nieuwe, snel opkomende en schreeuwende dwaalsterrren, die hun   diffuse, vaak woke licht over ons laten schijnen en ons hullen in mist en nevel, waarin we het spoor helemaal zijn kwijtgeraakt.

De politieke sterrenhemel wordt aardig door elkaar geschud en  behoorlijk uitgedund. Meer dan twintig sterren kwamen al tot de ontdekking dat zij volledig opgebrand zijn en gaan voortaan als eenzame vuurvliegjes verder. De stralende sterren van de coalitiepartijen verbleken snel en doven in rap tempo uit. Zelfs onze eigen Poolster Rutte, waarop Nederland 13 jaar blindelings heeft gevaren - nou ja blindelings -  geeft niet langer de richting aan.

Nu worden nieuwe sterren gelanceerd of andere opgepoetst in de hoop de politieke ruimte om te buigen in een linkse of rechtse richting, of juist door te laten gaan in oude vertrouwde banen.

Is Henri Bontenbal de onbekende nieuwe komeet aan het CDA-firmament? Weet hij te voorkomen dat de ooit zo schitterende christen-democatische supernova verschrompelt tot een zwak gloeilampje op de achtergrond? Hubert Bruls gaat de komende sterrenslag in ieder geval niet aan. Als komeet komt hij niet van de grond en als burgemeester kan hij makkelijk nog jarenlang blijven nagloeien.

In ons land waarin er steeds meer kerken definitief sluiten, de altijd brandende godslamp voorgoed is gedoofd en het woord `christelijk` wordt geassocieerd met alles wat god verboden heeft, geef ik Bontenbal weinig kans. Tenzij de betekenis ‘C’ - christelijk - in CDA wordt vervangen voor de ‘C’ van conservatief. Een conservatief sociale politiek heeft alle toekomst. Niet alles wat in het verleden zijn nut heeft bewezen, is gedegradeerd tot nutteloos ruimtepuin. Fatsoen, solidariteit, gemeenschapszin, normen en waarden zijn vaak ver te zoeken, maar voor de meeste mensen gelukkig nog steeds richtinggevend.

De overgebleven echte 'believers’ zouden zich kunnen aansluiten bij de ChristenUnie, Gods waakvlam in Nederland. De rest heeft een ruime keuze uit Omtzigt, Yesilgöz, Van der Plas, Jetten of Frans Timmermans, het Alziend Oog van het linkse firmament.

Veel namen van oude bekende CDA-sterren zullen naar verwachting de lijsten sieren van Omtzigt en Van der Plas. Stralen die sterren dan toch vooral voor zichzelf? Natuurlijk zullen ze dat ontkennen en roepen dat ze eindelijk het licht hebben gezien. Gelukkig hebben Nederlanders een helder oog voor overlopers en politieke avonturiers.

Aan de linkse en rechtse nevelranden van onze politieke melkweg priemen nog wat hemellichten die - niet gehinderd door fatsoen, normen en waarden - hun verderfelijke bliksemschichten afschieten op alles en iedereen wat hen niet zint. Ze beloven de zon, maar laten slechts zwarte gaten achter!

En ja, die mogen in onze huidige politieke constellatie allemaal meedoen. Het maakt niet uit of we tien, twintig of dertig politieke partijen in de Tweede Kamer krijgen. Dat kan zo maar gebeuren. Onze eigen Star Wars gaat gewoon verder.

Ziet u nu sterretjes? Blijf naar de sterren kijken, maar houd vooral de voeten stevig aan de grond.

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen